Dolarul a înregistrat în 2021 cea mai bună performanță după 2015

Dolarul a înregistrat în 2021 cea mai bună performanță după 2015
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 ian 2022

Indicele dolarului a scăzut vineri, în tranzacții cu volum redus, dar pe ansamblul anului 2021 a crescut cu aproape 7%, investitorii mizând pe faptul că Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite va mări dobânzile mai devreme decât majoritatea băncilor centrale importante, pe fondul accelerării inflației în urma măsurilor de stimulare, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Astfel, indicele dolarului, care măsoară evoluția monedei americane față de șase valute majore, a scăzut vineri cu 0,289%, la 95,729, scrie News.ro

GRAFICE Creditele s-au scumpit pe final de an. Urmează noi creșteri de dobânzi din ianuarie, încă o rundă din primăvară și ar putea fi doar începutul CITEȘTE ȘI GRAFICE Creditele s-au scumpit pe final de an. Urmează noi creșteri de dobânzi din ianuarie, încă o rundă din primăvară și ar putea fi doar începutul

În 2021, dolarul a fost susținut de îmbunătățirea evoluției economiei americane și de inflația persistentă, care a determinat Fed să adopte o politică mai conservatoare, fiind așteptată să înceapă creșterea dobânzii cheie cel mai devreme în luna martie.

Dolarul canadian a avut în acest an cea mai bună perfoirmanță față de dolarul american, fiind aproape în stagnare, susținut de așteptările că Banca Canadei va înăspri politica monetară cel mai devreme în ianuarie.

În schimb, cea mai slabă evoluție, între monedele importante,  a avut-o yenul japonez, care s-a depreciat cu circa 10%  în 2021.

Europa, care are cea mai mare pondere în indicele dolarului, a scăzut cu puțin peste 7% în 2021, în timp ce Banca Centrală Europeană (BCE) își menține politica monetară ultra-relaxată, săpre deosebire de Fed.

”Anticipăm că deprecierea monedei unice va continua anul viitor până la 1,10 dolari pe unitate sau chiar dincolo de acest prag, în condițiile în care factorii negativi se vor menține, fiind improbabil ca BCE să crească dobânzile la sfârșitul anului 2022 sau începutul lui 2023”, potrivit analiștilor băncii Scotiabank.

Pe ansamblul anului, euro a scăzut cu circa 6% față de lire sterlină, moneda britanică fiind susținută de temperarea îngrijorărilor legate de impactul economic al pandemiei de Covid-19, analiștii anticipând noi majorări de dobînzi din partea Băncii Angliei în 2022.

Lira sterlină s-a menținut la un nivel maxim față de euro din februarie 20202, dar a scăzut cu puțin peste 1% față de dolar.

Cea mai slabă evoluția din acest an a avut-o lira turcească, care s-a depreciat cu circa 44% față de dolar, cel mai mult în ultimele două decemii, afectată de accelerarea inflației și politica monetară neconvențională a guvernului turc.

viewscnt
Afla mai multe despre
dolar
dobanzi
sua