Euro a scăzut la minimul ultimelor 16 luni față de dolar, pe fondul temerilor privind perspectivele economiei

Euro a scăzut la minimul ultimelor 16 luni față de dolar, pe fondul temerilor privind perspectivele economiei
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 3 sep 2019

Euro s-a depreciat luni la cel mai redus nivel din ultimele 16 luni în raport cu dolarul, pe fondul îngrijorărilor cu privire la impactul războiului comercial SUA-China asupra economiei europene. Lira sterlină a pierdut până la 1% din valoare, în contextul speculațiilor legate de organizarea de alegeri generale în Marea Britanie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Duminică a intrat în vigoare o nouă rundă de tarife vamale impuse reciproc de Beijing și Washington. SUA au introdus o taxă de 15% pentru importuri chinezești de 125 miliarde de dolari pe an, în timp ce China a început să aplice tarife suplimentare de 5-10% pentru unele bunuri americane aflate pe o listă de produse în valoare de 75 de miliarde de dolari.

“Sunt foarte puține zone în lumea pieței valutare unde te poți ascunde dacă tensiunile comerciale cresc. Monedele emergente și euro sunt în special vulnerabile, din cauza expunerii acestora”, a comentat Timothy Graf, șeful departamentului de strategie macroeconică la State Street Global Advisors.

SIF Oltenia își lichidează participația la TMK Artrom. Președintele Ciurezu declara, luna trecută, că acționează doar timid în piață CITEȘTE ȘI SIF Oltenia își lichidează participația la TMK Artrom. Președintele Ciurezu declara, luna trecută, că acționează doar timid în piață

Euro s-a depreciat cu 0,3% față de dolar, până la 1,0958 unități, după ce vineri a coborât sub pragul de 1,10 unități pentru prima dată începând cu mai 2017, scrie Reuters.

De la începutul anului, euro s-a devalorizat cu peste 4% în raport cu moneda SUA, pierzând câștigul consemnat anul trecut, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a indicat că ar putea începe să majoreze dobânzile.

Între timp, amplificarea disputelor comerciale dintre primele două mari economii ale lumii, alături de scăderea randamentelor obligațiunilor guvernamentale la minime record a dus la revizuirea poziției BCE, care este așteptată să anunțe o nouă reducere a dobânzii de referință la ședința de politică monetară din această lună.

În Marea Britanie, speculațiile din presă privind organizarea de alegeri generale înainte de Brexit au condus la prăbușirea lirei cu 1% în raport cu dolarul în prima parte a tranzacțiilor de luni, până la 1,2046 unități. În jurul orei 19:00 (ora României), moneda britanică era cotată la 1,207 dolari, cu 0,75% sub referința de vineri.

Acțiunile europene au închis în teritoriu pozitiv, în pofida temerilor legate de escaladarea tensiunilor comerciale. Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 s-a apreciat cu 0,32%, indicele FTSE 100 de la Londra a urcat cu 1,04%, indicele DAX de la Frankfurt a avansat cu 0,12%, iar indicele CAC 40 de la Paris, cu 0,23%.

viewscnt
Afla mai multe despre
euro
dolar
razboi comercial sua china
economia europeana
lira sterlina
alegeri marea britanie
brexit