Euro a urcat la maximul ultimilor 3 ani față de dolar. Lira sterlină, la maximul post-Brexit

Euro a urcat la maximul ultimilor 3 ani față de dolar. Lira sterlină, la maximul post-Brexit
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 13 ian 2018

Euro a urcat vineri la maximul ultimilor 3 ani față de dolar, în timp ce lira sterlină a atins cel mai ridicat nivel post-Brexit față de moneda americană.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Evoluția bună a celor două monede a fost susținută de fragilitatea dolarului și veștile pozitive din zona euro și Marea Britanie.

Printre factorii care au susținut moneda europeană se numără minuta celei mai recente ședințe a Băncii Centrale Europene (BCE), care sugerează că instituția va continua să retragă treptat stimulul monetar.

Moneda europeană este susținută și de perspectiva unui nou guvern în Germania după ce partidul Angelei Merkel, Uniunea Creșin-Democrată, și Partidul Social Democrat au convenit să continue negocierile pentru formarea unei coaliții.

Astfel, euro a depășit vineri 1,217 dolari, atingând nivelul maxim din decembrie 2014.

De cealaltă parte, indicele ICE Dollar, care surprinde evoluția dolarului față de un coș de 6 valute relevante, a pierdut aproape 1%.

Wall Street Journal: Fed a trimis profituri de peste 80 de miliarde de dolari la Trezoreria SUA, în 2017 CITEȘTE ȘI Wall Street Journal: Fed a trimis profituri de peste 80 de miliarde de dolari la Trezoreria SUA, în 2017

Lira sterlină a urcat la peste 1,373 dolari, maximul atins după decizia Marii Britanii de a se desprinde de Uniunea Europeană, susținută de informațiile că Spania și Olanda nu doresc un Brexit dur. Potrivit Bloomberg, cele două state vor în continuare relații strânse cu Marea Britanie, iar miniștrii celor două state au discutat, săptămâna trecută, despre interesele comune în ceea ce privește Brexit.

Totodată, Parlamentul European vrea să relaxeze propunerile Comisiei Europene vizând obligarea principalelor case de compensare (clearing) cu sediul la Londra să își transfere în Uniunea Europeană activitățile în euro după Brexit, după cum a declarat vineri pentru Reuters un eurodeputat.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira sterlina
brexit
marea britanie
euro
dolar