Euro digital, alternativa Uniunii Europene la criptomonede, ar putea fi lansat în 2025

Euro digital, alternativa Uniunii Europene la criptomonede, ar putea fi lansat în 2025
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 iul 2021

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că începe să lucreze la crearea uneo versiuni digitale a euro, în condițiile în care tot mai mulți oameni renunță la folosirea numerarului, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Este de așteptat ca proiectul să dureze doi ani și ideea este de a proiecta o versiune digitală a monedei unice, utilizată de cele 19 state membre ale zonei euro, scrie News.ro.

Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial CITEȘTE ȘI Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial

Cu toate acestea, implementarea efectivă a monedei garantate de banca centrală ar putea dura încă doi ani, în plus față de etapa de proiectare și investigație.

”Au trecut nouă luni de când am publicat raportul nostru despre un euro digital. În acea perioadă, am efectuat analize suplimentare, am căutat contribuții de la cetățeni și profesioniști și am realizat câteva experimente, cu rezultate încurajatoare. Toate acestea ne-au determinat să decidem să trecem la etapa următoare și să începem proiectul unui euro digital”, a declarat președinta BCE Christine Lagarde într-un comunicat.

Ea a adăugat: ”Munca noastră vizează să ne asigurăm că în era digitală cetățenii și firmele continuă să aibă acces la cea mai sigură formă de bani, banii băncii centrale”, a adăugat ea.

Lagarde prognozase în martie un calendar de cel puțin patru ani pentru implementarea completă a proiectului.

Într-un interviu acordat Bloomberg News, Lagarde a spus că acesta este un efort tehnic și că ”trebuie să ne asigurăm că o facem corect”.

2021, anul prevenției în business. Ce soluții au companiile în dificultate pentru redresare? CITEȘTE ȘI 2021, anul prevenției în business. Ce soluții au companiile în dificultate pentru redresare?

Euro digital ar permite consumatorilor să plătească electronic, fără a fi nevoie de bancnote și monede. Cu toate acestea, ar ”completa” sistemul monetar existent, mai degrabă decât să înlocuiască numerarul fizic și să șteargă activitatea creditorilor comerciali.

"Intrăm în era banilor digitali. Soluțiile private pentru plăți digitale și online aduc avantaje importante, cum ar fi confortul, viteza și eficiența. Dar prezintă și riscuri în ceea ce privește confidențialitatea, siguranța și accesibilitatea. Și pot fi scumpe pentru unii utilizatori a declarat miercuri Fabio Panetta, membru al comitetului executiv al BCE.

Discuțiile despre un euro digital au apărut ca urmare a planurilor Facebook de a avea propria sa monedă digitală. Cu toate acestea, discuțiile s-au accelerat oarecum odată cu pandemia, pe măsură ce mai mulți oameni au început să cumpere bunuri online.

”Pandemia de coronavirus a arătat cât de repede se poate întâmpla o astfel de schimbare. Și acest lucru afectează modul în care plătim. Cumpărăm din ce în ce mai mult digital și online. Rolul numerarului ca mijloc de plată este în scădere ”, a adăugat Panetta.

viewscnt
Afla mai multe despre
euro digital
bce