Euro pierde teren în fața dolarului și yenului în deținerile de valută

Euro pierde teren în fața dolarului și yenului în deținerile de valută
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iun 2024

Ponderea euro în deținerile de valută a scăzut în 2023 în detrimentul dolarului și yenului, iar noi scăderi sunt posibile de fiecare dată când Rusia reușește să-și reducă rezerve de euro, se arată într-un raport publicat de Banca Centrală Europeană, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

De la începutul deceniului, ponderea euro în rezervele valutare este în declin iar de mult timp BCE a susținut că UE trebuie să facă progrese cu integrarea financiară dacă vrea să inverseze tendința, scrie Agerpres.

Mastercard va elimina treptat introducerea manuală a datelor cardului pentru plățile online în Europa CITEȘTE ȘI Mastercard va elimina treptat introducerea manuală a datelor cardului pentru plățile online în Europa

Conform BCE, ponderea euro în rezervele valutare a scăzut cu un punct procentual anul trecut, la 20%, iar cei care gestionează în mod oficial rezervele au fost vânzători neți de active în euro, în valoare de aproximativ 100 miliarde de euro.

"În contrast, ponderile dolarului SUA, yenului japonez și ale altor rezerve valutare netradiționale a crescut. În special există achiziții de active de rezervă denominate în yeni de către investitorii oficiali, menite să compenseze deprecierea yenului în 2023", se arată în raport.

De asemenea, documentul estimează că rezervele denominate în euro deținute de Banca Națională a Elveției (SNB) au scăzut cu 35 miliarde de euro, în principal în urma intervențiilor instituției pentru a sprijini francul elvețian.

Deși dobânzile în zona euro au crescut semnificativ, aceste evoluții nu au îmbunătățit atractivitatea monedei deoarece dobânzile sunt mai ridicate în multe alte locuri și din cauza perspectivelor economice reduse ale zonei euro.

Citând un recent studiu al HSBC Reserve Management Trends în rândul a 91 de bănci centrale, BCE susține că sunt motive de îngrijorare legate de arhitectura financiară a blocului comunitar și de perspectivele economice.

"Cei care au răspuns la studiu au citat perspectivele economice reduse ale zonei euro, lipsa unor active cu un rating ridicat și emiterea centralizată de datorii ca potențiali factori care afectează investițiile în active denominate în euro", avertizează BCE.

Viitorul este sub semnul întrebării și din cauza planurilor Rusiei.

Banca Centrală a Rusiei deținea aproximativ 8% din rezervele globale în euro înainte de a fi imobilizate în 2022, estimează BCE. "Datele sugerează că măsurile legate de sancțiuni ar putea fi în viitor relevante pentru ponderea euro în deținerile globale de valută", a adăugat instituția. 

viewscnt
Afla mai multe despre
euro
yen