Euro scade față de dolar, în contextul tensiunilor dintre Catalonia și guvernul de la Madrid. Investitorii așteaptă decizia BCE de joi

Euro scade față de dolar, în contextul tensiunilor dintre Catalonia și guvernul de la Madrid. Investitorii așteaptă decizia BCE de joi
scris 23 oct 2017

Moneda euro este în scădere semnificativă față de dolar, în contextul în care tensiunile dintre Madrid și separatiștii catalani sunt în creștere, iar investitorii așteaptă ședința de politică monetară a Băncii Centrale Europe (BCE), programată joi.

Moneda europeană a scăzut astăzi până la 1,1734 dolari pe unitate, minimul ultimelor două săptămâni.

Potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg, economiștii anticipează că BCE va prelungi joi programul de relaxare cantitativă, care expiră la finele acestui an, însă va înjumătăți achizițiile lunare de obligațiuni, la circa 30 de miliarde de euro. Economiștii intervievați anticipează că programul de achiziții va fi prelungit cu aproximativ 9 luni.

Un sondaj realizat de Reuters anterior sugera că Banca Centrală Europeană va anunța, în 26 octombrie, reducerea volumului achizițiilor lunare de active de la 60 la 40 de miliarde de euro, de la 1 ianuarie. Potrivit specialiștilor intervievați, programul ar putea continua cel puțin 6 luni în 2018.

Retailerul grec Jumbo vrea să împrumute 250 milioane euro pentru extinderea în România CITEȘTE ȘI Retailerul grec Jumbo vrea să împrumute 250 milioane euro pentru extinderea în România

Între timp, tensiunile dintre Catalonia și guvernul de la Madrid se adâncesc. Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat, sâmbătă, că Guvernul de la Madrid își va impune controlul direct asupra Cataloniei, prin aplicarea articolului 155 din Constituție.

Separatiștii catalani spun că nu vor ceda presiunilor din partea Guvernului de la Madrid, iar Parlamentul Cataloniei se va întruni joi pentru a dezbate această problemă și a adopta măsuri care să protejeze institițiile regiunii.

viewscnt
Afla mai multe despre
euro
dolar
moneda
draghi
catalonia
spania
madrid
independenta
bce
program
relaxare cantitativa
politica monetara