Bitcoin trece și de 6.000 de dolari. Capitalizarea criptomonedei urcă la o valoare record de 102 miliarde dolari

Bitcoin trece și de 6.000 de dolari. Capitalizarea criptomonedei urcă la o valoare record de 102 miliarde dolari
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 21 oct 2017

După ce, la mijlocul săptămânii trecute, a depășit pentru prima oară valoarea de 5.100 de dolari pe unitate, cea mai cunoscută criptomonedă a bifat încă două recorduri: a trecut, în premieră, de pragul de 6.000 de dolari și a atins o capitalizare de 102 miliarde de dolari, peste valoarea de piață a unor companii precum United Technologies și American Express.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Bitcoin a atins un maxim intraday de 6.064,14 dolari pe unitate vineri, record devenit deja de ordinul trecutului, în condițiile în care în prima parte a tranzacțiilor de astăzi a urcat până la 6.147,07 dolari, potrivit datelor CoinDesk.

Bitcoin trece și de 6.000 de dolari. Capitalizarea criptomonedei urcă la o valoare record de 102 miliarde dolari

În jurul orei 14:20, indicele Bitcoin Price, ce urmărește cotațiile de pe platformele majore, printre care OKCoin și Bitstamp, se situa la 6.103,10 dolari, cu 1,99% peste valoarea de la închiderea de vineri.

La această cotație, valoarea tuturor monedelor bitcoin aflate în circulație se ridică la circa 102 miliarde de dolari, peste valoarea de piață a unor companii mari din indicele Dow Jones, precum United Technologies, a cărei capitalizare se ridică în prezent la 96 miliarde de dolari, American Express (82 miliarde dolari), sau Caterpillar (77 miliarde de dolari), potrivit MarketWatch.

O comparație forțată, care vine însă să sublinieze ascensiunea spectaculoasă a bitcoin în cei 8 ani de la lansare.

Bitcoin trece și de 6.000 de dolari. Capitalizarea criptomonedei urcă la o valoare record de 102 miliarde dolari

Sursa: MarketWatch.com

De la începutul anului, când bitcoin era cotat la 968,23 dolari, valoarea criptomonedei a crescut de peste 6 ori.

Aprecierea bitcoin înainte de o nouă bifurcare a tehnologiei blockchain care stă la baza monedei și de implementarea SegWit2x (Segregated Witness – proces menit să crească dimensiunea blocurilor și, implicit, rapiditatea tranzacțiilor) este de natură să stimuleze investițiile, spune Iqbal Gandham, managing director la platforma eToro.

În același timp, speculațiile cu privire la relaxarea regulamentelor în China, țară care a interzis, recent, ofertele inițiale de monede virtuale (ICO) și schimburile între criptomonede și yuani pe platformele locale, sprijini ascensiunea bitcoin. Potrivit unor informații vehiculate în presă, Beijingul nu va închide platformele de tranzacționare pentru monedele virtuale, dar le va cere să obțină autorizații.

Bitcoin continuă să crească puternic, analiștii nu găsesc o explicație clară CITEȘTE ȘI Bitcoin continuă să crească puternic, analiștii nu găsesc o explicație clară

“Fluxul de știri pozitive, care vin să clarifice zvonurile anterioare, este cel care urcă prețurile”, arată Gandham.

“Este o perioadă incitantă pentru cei care investesc în criptomonede. Tot mai multe persoane și companii văd bitcoin ca pe un plasament valoric”, spune și Jason English, vicepreședinte marketing la compania elvețiană Sweetbridge, operatorul unei platforme de logistică bazată pe blockchain.

Însă nu toată lumea îi împărtășește entuziasmul. Jamie Dimon, șeful JPMorgan Chase, este unul dintre cei mai proeminenți critici ai monedelor virtuale. După ce, în septembrie, a spus că bitcoin este “o fraudă”, săptămâna trecută i-a catalogat pe investitorii în moneda virtuală drept “proști”.

“Dacă ești destul de prost să cumperi (bitcoin), într-o zi vei plăti pentru asta”, a spus Dimon.

Nici șeful gigantului de investiții BlackRock, cu active de 5.700 miliarde de dolari, nu este un fan al criptomonedei. Potrivit lui Larry Fink, bitcoin nu este altceva decât un indice care măsoară spălarea banilor.

Fink s-a declarat “foarte încrezător” în potențialul criptomonedelor, însă a subliniat că atmosfera din jurul bitcoin este una speculativă.

viewscnt
Afla mai multe despre
bitcoin
record
capitalizare
pret