Finanțele se blindează cu împrumuturi pe final de an. Randamentele scad după semnalele Fed

Finanțele se blindează cu împrumuturi pe final de an. Randamentele scad după semnalele Fed
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 14 dec 2023

Ministerul Finanțelor continuă să împrumute peste program pe final de an și beneficiază și de un mediu extern favorabil care a dus la scăderea randamentelor la titlurile de stat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Finanțele au luat aproape 1,5 miliarde de lei de la bănci, joi, prin două emisiuni de obligațiuni care s-au închis peste țintă.

Sectorul Asigurări al ASF va fi condus de Sorin Mititelu, fost CEO al BCR Asigurări de Viață - surse. ASF a retras în primăvară autorizația Optimus Fintech, unde noul vicepreședinte al ASF deține cea mai mare participație CITEȘTE ȘI Sectorul Asigurări al ASF va fi condus de Sorin Mititelu, fost CEO al BCR Asigurări de Viață - surse. ASF a retras în primăvară autorizația Optimus Fintech, unde noul vicepreședinte al ASF deține cea mai mare participație

Titlurile scadente în ianuarie 2026 au atras oferte de 1,56 miliarde de lei față de un prospect de 500 de milioane de lei și suma adjudecată a fost de 638 de milioane de lei. Randamentul mediu, de 6,08%, este unul dintre cele mai mici plătite de stat în acest an.

Obligațiunile scadente în octombrie 2033 au primit oferte de 1,43 miliarde de lei față de un prospect de 400 de milioane de lei.

DECIZIE OPCOM își face subsidiară în Republica Moldova, pentru a opera piața de energie de peste Prut CITEȘTE ȘI DECIZIE OPCOM își face subsidiară în Republica Moldova, pentru a opera piața de energie de peste Prut

Trezoreria a luat în cele din urmă 853 de milioane de lei la un randament mediu de 6,37%, în scădere de la un nivel de 7,22% obținut la o licitație pe o scadență similară la finele lunii noiembrie sau de 6,86% la jumătatea lunii trecute.

Miercuri, Finanțele au luat și două împrumuturi în euro din piața internă prin emisiuni de obligațiuni pe 14 și 36 de luni în valoare de circa 555 de milioane de euro.

EXCLUSIV Tranzacție - Gigantul Highlander Partners a preluat Monza Cardio CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacție - Gigantul Highlander Partners a preluat Monza Cardio

Randamentele la titlurile guvernamentale au scăzut abrupt joi, pe fondul deciziei Fed de a menține neschimbate ratele, dar mai ales ca urmare a mesajului că sunt improbabile alte măsuri de întărire a politicii monetare.

„Monedele din ECE par să fi beneficiat de evoluțiile globale în condițiile în care s-au apreciat față de euro miercuri (...) Piața de obligațiuni pare să reflecte așteptările privind tăierile de dobânzi în contextul în care randamentele pe termen lung au scăzut în piețele de bază și cele din regiune au urmat același trase”, arată analiștii Erste.

În regiunea Europei Centrale și de Est, titlurile în lei au beneficiat cel mai mult de răspunsul investitorilor, cu o scădere de peste 20 de puncte de bază față de cotația de la fixingul de miercuri pentru obligațiunile scadente în 10 ani, până la o medie de 6,39%.

Ca și acum un an, zero lei în proiectul de buget pentru plafonarea prețurilor la energie și gaze. Ce spune industria de profil CITEȘTE ȘI Ca și acum un an, zero lei în proiectul de buget pentru plafonarea prețurilor la energie și gaze. Ce spune industria de profil

Obligațiunile românești poartă în continuare însă cele mai mari randamente din regiune, cu circa 20 puncte de bază peste cele ungurești, care până de curând erau pe primul loc. Cehia împrumută cu 4% pe 10 ani, în timp ce Polonia plătește 5,1%.

Statul român are nevoie de împrumuturi de circa 170 de miliarde de lei sau aproape 10% din PIB anul viitor pentru finanțarea deficitului bugetar ridicat și a rostogolirea datoriei ajunse la scadență. O parte din necesarul de finanțare este acoperit pe finele acestui an.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
titluri de stat
ministerul finantelor
datorie publica