Fitch avertizează că ar putea fi nevoită să retrogradeze ratingurile a zeci de bănci, între care și JPMorgan

Fitch avertizează că ar putea fi nevoită să retrogradeze ratingurile a zeci de bănci, între care și JPMorgan
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 aug 2023

Un analist al agenției de evaluare financiară Fitch Ratings a avertizat că industria bancară din SUA s-a apropiat mai mult de o nouă sursă de turbulență, riscul de reducere a ratingurilor unor zeci de bănci din SUA, care ar putea include chiar și JPMorgan Chase, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Agenția de rating și-a redus în iunie evaluarea stării de sănătate a industriei bancare în iunie, o mișcare despre care analistul Chris Wolfe a spus că a trecut în mare parte neobservată, deoarece nu a declanșat retrogradări de ratinguri ale băncilor, scrie News.ro.

UBS va plăti în SUA penalități de 1,4 miliarde de dolari, pentru fraudă și abateri în oferta sa de titluri garantate prin ipoteci, în criza financiară globală CITEȘTE ȘI UBS va plăti în SUA penalități de 1,4 miliarde de dolari, pentru fraudă și abateri în oferta sa de titluri garantate prin ipoteci, în criza financiară globală

Dar o altă scădere cu o treaptă a calificativului industriei, la A+ de la AA-, ar forța Fitch să reevalueze ratingurile pentru fiecare dintre cele peste 70 de bănci din SUA pe care le acoperă, a declarat Wolfe pentru CNBC, într-un interviu exclusiv acordat la sediul companiei din New York.

”Dacă ar fi să-l mutăm la A+, atunci asta ar recalibra toate măsurile noastre financiare și s-ar traduce probabil în acțiuni negative de rating”, a spus Wolfe.

Firmele de rating de credit pe care se bazează investitorii în obligațiuni au tulburat piețele în ultima vreme cu măsurile lor.

Săptămâna trecută, Moody’s a retrogradat 10 bănci mici și mijlocii și a avertizat că ar putea exista reduceri pentru alte 17 instituții de credit, inclusiv pentru instituții mai mari precum Truist și US Bank.

La începutul acestei luni, Fitch a retrogradat ratingul de credit pe termen lung al SUA din cauza disfuncției politice și a datoriilor în creștere, o mișcare care a fost luată în derâdere de liderii de afaceri, inclusiv de CEO-ul JPMorgan, Jamie Dimon.

De această dată, Fitch intenționează să semnaleze pieței că retrogradările băncilor, deși nu sunt o concluzie anticipată, reprezintă un risc real, a spus Wolfe.

Acțiunea din iunie a Fitch a dus scorul ”mediului de operare” al industriei la AA- de la AA, din cauza presiunii asupra ratingului de credit al țării, a lacunelor de reglementare expuse de eșecurile băncilor regionale din martie și a incertitudinii privind ratele dobânzilor.

Problema creată de o altă retrogradare la A+ este că scorul industriei ar fi mai mic decât al unora dintre băncile de top ale SUA.

Ratingurile celor mai mari două bănci din țară după active, JPMorgan și Bank of America, ar fi probabil reduse la A+ de la AA- în acest scenariu, deoarece băncile nu pot fi evaluate mai mult decât mediul în care își desfășoară activitatea.

 Datoria externă totală a crescut CITEȘTE ȘI Datoria externă totală a crescut

Și, dacă ratingurile instituțiilor de top, precum JPMorgan, vor fi tăiate, atunci Fitch ar fi forțată să ia în considerare cel puțin o reducere a ratingurilor tuturor celorlalte bănci, potrivit lui Wolfe.

Acest lucru ar putea împinge unele bănci mai slabe mai aproape de statutul non-investment-grade.

Acțiunile băncilor, inclusiv JPMorgan, Bank of America și Citigroup, au scăzut marți, pe fondul scăderilor mai ample ale pieței.

Indicele KBW Bank a căzut de asemenea.

Decizii grele

De exemplu, BankUnited, cu sediul în Miami Lakes, Florida, cu rating BBB, se află deja la limita inferioară a ceea ce investitorii consideră gradul de investiție. Dacă ratingul instituției de credit, care are o perspectivă negativă, scade cu încă o treaptă, ar fi periculos de aproape de un rating non-investment-grade.

Wolfe a spus că nu vrea să speculeze cu privire la momentul acestei potențiale mișcări sau impactul acesteia asupra firmelor cu cote mai scăzute.

”Am avea de luat niște decizii, atât pe o bază absolută, cât și pe o bază relativă. În mod absolut, ar putea exista unele bănci cu rating BBB- pentru care am redus deja o mulțime de lucruri și poate că ar putea să-și păstreze ratingul”, a spus Wolfe.

JPMorgan a refuzat să comenteze acest articol, în timp ce Bank of America și BankUnited nu au răspuns imediat la mesajele care solicită comentarii.

În ceea ce privește ceea ce ar putea împinge Fitch să degradezesectorul bancar american, cel mai mare factor este evoluția ratelor dobânzilor determinate de Rezerva Federală.

Principalii trei indici al bursei din New York, Dow Jones. S&P 500 și Nasdaq, au scăzut marți cu aproape 1%.

viewscnt
Afla mai multe despre
fitch
jpmorgan