FOTO Erste Bank a decis cine va fi viitorul CEO. Revenire surprinzătoare a "prințului moștenitor", al treilea schimbat de grupul austriac în doar 4 ani, după plecarea lui Andreas Treichl

FOTO Erste Bank a decis cine va fi viitorul CEO. Revenire surprinzătoare a "prințului moștenitor", al treilea schimbat de grupul austriac în doar 4 ani, după plecarea lui Andreas Treichl
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 4 oct 2023

Grupul austriac Erste Bank, proprietarul BCR, a decis ca postul de CEO să fie preluat de Peter Bosek (55 de ani) în locul lui Willi Cernko (66 de ani), numit în vara anului trecut cu un mandat interimar de doi ani. Bosek este al treilea CEO schimbat de Erste în ultimii ani, după plecarea lui Andreas Treichl, unul dintre cei mai longevivi bancheri europeni, care a condus grupul mai mult de două decenii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

El va prelua postul în iulie 2024.

Marcel Boloș: Propunerea noastră este de a reduce gradual plățile în numerar pentru că ele sunt sursa plăților la negru CITEȘTE ȘI Marcel Boloș: Propunerea noastră este de a reduce gradual plățile în numerar pentru că ele sunt sursa plăților la negru

Bosek a lucrat în cadrul Erste Bank din 1996 până în 2021, după care, nereușind să fie numit la conducerea grupului bancar în locul lui Treichl, a plecat în Estonia pentru a conduce grupul bancar Luminor, al treilea furnizor de servicii financiare din Țările Baltice, cu aproximativ 870.000 de clienți și 2.300 de angajați, relevă datele analizate de Profit.ro.

FOTO Erste Bank a decis cine va fi viitorul CEO. Revenire surprinzătoare a

„Sunt extrem de încântat că am reușit să-l aducem pe Peter Bosek înapoi la Erste Group, este unul dintre cei mai experimentați și renumiți bancheri. Printre numeroșii candidați internaționali, el a reușit să convingă Consiliul de Supraveghere cu planurile sale de a dezvolta în continuare grupul", a transmis președintele Consiliului de Supraveghere, Friedrich Rödler. 

FOTO Inspectori trimiși în control la Loteria Română CITEȘTE ȘI FOTO Inspectori trimiși în control la Loteria Română

Bosek a fost considerat mult timp "prințul moștenitor" al lui Andreas Treichl în cadrul Erste Group și pentru mulți a fost o surpriză când Bernhard Spalt a fost ales ca noul șef al Erste Group.

În prezent, Bosek este CEO al Luminor Bank, instituție care operează în țările baltice, la care a plecat după ce anterior fusese CEO al Erste Bank Oesterreich, Chief Retail Officer al Erste Group și ocupase și alte poziții în cei 25 de ani petrecuți în cadrul grupului la care acum revine în poziția de top.
Ca bancher de retail, Bosek a jucat un rol central în proiectarea, lansarea și implementarea cu succes a platformei de digital banking George. Originar din Viena, deține un doctorat în drept la Universitatea din Viena și are doi fii, acum majori.

Până când va începe oficial mandatul lui Bosek, în iulie anul viitor, Wili Cernko va continua să conducă activitatea Erste în calitate de CEO. Cernko fusese desemnat în urmă cu mai puțin de doi ani înlocuitor pentru Berndt Spalt în funcția de CEO, care a decis să-și scurteze mandatul cu un an pentru că nu împărtășea aceeași viziune cu Consiliul de Supraveghere  în privința vitezei mai rapide cu care trebuie transformat grupul până în 2030.

Spalt susținea un ritm mai lent al schimbărilor strategice în strategia legată de digitalizare și politici verzi decât restul conducerii, potrivit explicaților date la o adunare generală a acționarilor. Credea că transformările trebuie să se facă într-o manieră inclusivă, iar în privința țintelor de atingere a neutralității CO2, pentru care Erste are ținte chiar mai ambițioase decât cele urmărite de Comisia Europeană, declara anul trecut că reprezintă un obiectiv prioritar extrem de important, care trebuie însă urmărit cu grijă pentru a nu ajunge în situația de a ajunge în Europa la “calorifere reci” iarna.

Grupul Erste, care deține în România BCR, este primul din Europa Centrală și de Est care a aderat la inițiativa Net-Zero Banking Alliance și a stabilit obiective de reducere la zero a expunerilor prin investiții și împrumuturi acordate industriilor cu emisii ridicate de carbon (cărbune, carburanți fosili, creștere bovine și procesare carne de vită, etc).

Spalt a luat hotărârea de a nu-și mai prelungi mandatul după doar doi ani și 4 luni de la numirea în funcția de CEO  preluată  de la cel mai longeviv bancher european, Andreas Treichl, care rezistase 23 de ani în fruntea Erste.

La Adunarea Generală a Acționarilor Erste din primăvare lui 2022, dădea câteva explicații despre natura divergențelor sale cu Consiliul de Supraveghere: "Până în 2030, Erste va merge pe un drum de transformare majoră, în care sănătatea financiară și prosperitatea clienților va fi semnificativ îmbunătățită, lucru convenit cu Consiliul de Supraveghere. Viziunea noastră de a clădi sănătate financiară va deveni realitate. Pentru a reuși asta, avem nevoie de transformări majore în zona tehnologiei, în cea culturală și în modelul nostru de business. Comitetul de Supraveghere și eu am avut dvergențe în aprecierea modului în care trebuie planificată și implementată o astfel de transformare. Eu cred că o astfel de transformare trebuie gândită și pregătită într-un mod foarte detaliat și structurat. Trebuie să o discutăm cu băncile din grup, cu băncile de economii. Trebuie gândită într-un mod inclusiv. Abordarea mea reduce viteza acestui proces. Comitetul de supraveghere are o abordare diferită, ei vor să înceapă mai repede, să implementeze mai repede, să demareze investiții majore în proecte foarte rapid. Viteza și structurarea transformării constituie esența diferenței noastre de apreciere în privința orientării pe termen lung a băncii noastre.

În această lume în schimbare rapidă, anumite lucruri nu se schimbă, nimeni nu deține adevărul. Nici eu nu-l dețin, dar am o opinie despre cum ar trebui să fie abordate lucrurile în viitor. Știu că nu e doar o cale, nu e un singur adevăr, ci mai multe. Și accept faptul că Comitetul de Supraveghere are în minte o cale diferită care să ne ducă acolo unde noi toți vrem să ajungem, și anume la a construi sănătate financiară până în 2030. Nu este despre cine are dreptate, ci despre o organizație care trebuie să meargă înainte, iar cea mai proastă cale ar fi să nu fie aleasă nicio cale. Pentru a evita asta, am decis să nu imi reînnoiesc mandatul. Cei care mă cunosc știu că nu am luat ușor decizia. Am lucrat în această companie 32 de ani, este casa mea profesională, nu sunt un om care vrea să optimizeze lucrurile pe termen scurt."

Înlocuitorul său, Willi Cernko, își prezenta pe scurt obiectivele: „Preiau președinția unui grup bancar care este excelent gestionat și puternic poziționat și sunt foarte fericit că mi-am asumat această nouă sarcină. Scopul nostru strategic de viitor este de a deveni o companie de sănătate financiară. Acum e timpul să ne apucăm de munca concreta. Sănătatea financiară a clienților noștri va fi în centrul tuturor activităților”.

Nu a rezistat, însă, nici el prea mult în funcție, fiind schimbat acum cu Peter Bosek.

Grupul Erste este cel mai mare furnizor de servicii financiare din estul Uniunii Europene, cu circa 45.000 de angajați și peste 16 milioane de clienți în aproape 2.100 filiale deschise în 7 țări (Austria, Cehia, Slovacia, România, Ungaria, Croația și Serbia). În România, deține Banca Comercială Română. 

viewscnt
Afla mai multe despre
willi cernko
bernd spalt
erste group