Fuziunea UBS-Credit Suisse nu a calmat piețele bursiere din Asia. Căderi pe piețe. "Există în continuare o doză mare de suspiciune și paranoia"

Fuziunea UBS-Credit Suisse nu a calmat piețele bursiere din Asia. Căderi pe piețe. "Există în continuare o doză mare de suspiciune și paranoia"
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 mar 2023

Bursele din Asia înregistrau luni pierderi, semn că revenirea încrederii în sistemul bancar în rândul investitorilor mondiali este încă departe, în pofida anunțului preluării băncii elvețiene Credit Suisse de către UBS, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În jurul orei 3:45 GMT, indicele Nikkei al Bursei de la Tokyo afișa o scădere de 0,98%, afectat în special de deprecierea acțiunilor băncilor. La Bursa de la Hong Kong, indicele Hang Seng înregistra o contracție și mai mare (minus 2,51%), în timp ce Bursele de la Shanghai și Shenzhen afișau creșteri modeste, arată Agerpres.

Încă un faliment RCA. Începe numărătoarea inversă pentru următorul CITEȘTE ȘI Încă un faliment RCA. Începe numărătoarea inversă pentru următorul

Matt Simpson, analist la City Index, susține că există în continuare o "doză mare de suspiciune și paranoia" pe piețele asiatice, într-un raport publicat luni. "Incertitudinile ar putea să rămână la un nivel ridicat pentru o anumită perioadă", în pofida diverselor măsuri de sprijin pentru sectorul bancar, avertizează de asemenea Stephen Innes, analist la SPI Asset Management.

Autoritățile asiatice au încercat luni să își liniștească propriile lor piețe. Astfel, Autoritatea monetară din Hong Kong a calificat drept "nesemnificativ" impactul scandalului de la Credit Suisse asupra sistemului său bancar, precizând că activele de la Hong Kong ale băncii elvețiene reprezintă mai puțin de 0,5% din totalul activelor din sistemul bancar din Hong Kong.

La Tokyo, purtătorul de cuvânt al Guvernului nipon, Hirokazu Matsuno a dat luni noi asigurări că instituțiile financiare japoneze dispun de "abundente lichidități și capitaluri" și că piața financiară este "în general stabilă".

La finalul unor intense negocieri care au avut loc în acest week-end, UBS, cea mai mare bancă elvețiană, a anunțat că va prelua rivalul în dificultate Credit Suisse, cu importante garanții furnizate de Guvernul elvețian, care speră astfel să evite o criză majoră și să recâștige încrederea investitorilor din lumea întreagă.

De la Trezoreria americană și până la Banca Centrală Europeană, această preluare a fost salutată imediat de cei care se temeau de noi turbulențe pe piețele financiare, deja îngrijorate de recenta prăbușire a Silicon Valley Bank și a mai multor bănci regionale din SUA. 

viewscnt
Afla mai multe despre
asia
bursa
ubs