GRAFICE Finanțele încep anul cu un împrumut de 757 de milioane de lei. Statul are nevoie de 181 de miliarde de lei în 2024

GRAFICE Finanțele încep anul cu un împrumut de 757 de milioane de lei. Statul are nevoie de 181 de miliarde de lei în 2024
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 4 ian 2024

Ministerul Finanțelor a făcut primul împrumut din piață în acest an. A luat 757 de milioane de lei de la bănci, peste suma anunțată inițial. Până la finele lui 2024 trebuie să împrumute 181 de miliarde de lei pentru a finanța deficitul bugetar și datoria scadentă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Băncile au depus oferte, în numele lor și a altor investitori, de 867 de milioane de lei pentru titlurile scadente în mai 2027, peste prospectul de 600 de milioane de lei.

Nou avertisment: Rusia ar putea ataca Europa iarna viitoare. Printre țintele lui Putin se numără și România CITEȘTE ȘI Nou avertisment: Rusia ar putea ataca Europa iarna viitoare. Printre țintele lui Putin se numără și România

Finanțele au emis datorie de 757 de milioane de lei la un randament mediu de 6,27% pe an, în scădere cu circa 30 de puncte de bază față de luna trecută.

Dobânzile plătite de stat la împrumuturi au fost în scădere pe parcursul anului trecut: curba randamentelor la lei s-a mutat în jos cu 70 de puncte de bază pe scadențe scurte și cu 1,7 puncte procentuale la 10 ani.

Chiar și așa, cu o dobândă de 6,36% la obligațiunile pe un deceniu, România se împrumută cel mai scump din regiune, depășind în ultima perioadă și Ungaria, care nu de mult s-a confruntat cu o scurtă criză valutară și a dus dobânzile la un nivel de două cifre.

În acest an, Ministerul Finanțelor intenționează să împrumute 181 de miliarde de lei, în scădere de la 203 miliarde de lei anul trecut (când a fost totuși depășit nivelul estimat inițial de 180 de miliarde de lei, ca urmare a unui deficit mult peste cel estimat – 5,9% din PIB față de 4,4% estimat). Suma va fi acoperită în cote egale din împrumuturi interne de 116-121 de miliarde de lei și împrumuturi externe de 12-13 miliarde de euro.

Război mondial al prețurilor. Carrefour scoate Pepsi din magazine CITEȘTE ȘI Război mondial al prețurilor. Carrefour scoate Pepsi din magazine

Guvernul are nevoie de 86,6 miliarde de lei pentru acoperirea deficitului de 5% din PIB și de 94,4 miliarde de lei pentru datoria ajunsă la scadență.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
titluri de stat
ministerul finantelor
datorie publica