Impactul pandemiei asupra Patria Bank: Profitul net scade de trei ori și jumătate

Impactul pandemiei asupra Patria Bank: Profitul net scade de trei ori și jumătate
scris 23 iul 2020

Patria Bank estimează în acest an un profit net de 6,6 milioane lei, de trei ori și jumătate mai mic decât estimările de la începutul anului, de 23,1 milioane lei, însă mai mare comparativ cu rezultatul obținut anul trecut, de 5,3 milioane lei, potrivit rezultatelor estimate revizuite pentru anul 2020.

Mai mult, rezultatul la primele trei luni ale anului este comparabil cu cel raportat la în perioada similară din 2019 pe fondul efectelor Covid-19, însă fără aceste elemente extraordinare rezultatul din primul trimestru din 2020 ar fi fost mai mari cu un milion de lei, arată news.ro.

”Anticipăm un impact financiar negativ moderat și afectarea profitului în urma unei activități comerciale reduse în perioada de lockdown. Ca urmare, publicăm rezultate estimate revizuite pentru anul 2020 și poziția financiară revizuită a băncii la sfârșitul anului”, arată banca.

Patria Bank prognozează un venit net bancar de 153,4 milioane lei, față de 174,5 milioane lei, cât arătau estimările inițiale. În 2019, Patria Bank a realizat un venit net bancar de 167 milioane lei.

Scandalul Wirecard: Fostul CEO, arestat din nou, fiind acuzat de orchestrarea unei fraude elaborate CITEȘTE ȘI Scandalul Wirecard: Fostul CEO, arestat din nou, fiind acuzat de orchestrarea unei fraude elaborate

”Estimare revizuită în urma Covid-19 a venitului net bancar pentru 2020 de 153,4 milioane lei. Scădere a cheltuielilor operaționale revizuită la 122,6 milioane lei față de 132,9 milioane lei în bugetul aprobat de AGA. Valoarea revizuită este cu 12% mai redusă față de cea din 2019. Creștere față de 2019 a rezultatului net al exercițiului, revizuită la 6,6 milioane lei, previzionată în condițiile impactului Covid-19 și reprezentând +25% față de valoarea înregistrată în 2019. Impactul asupra costului riscului se va resimți în special în 2021-2022, dar într-o măsură mai redusă față de media sectorului ca urmare a diversificării clienților și expunerea pe segmentele Micro și Agro”, se arată în raport.

Soldul creditelor acordate clientelei a fost revizuit în creștere la 1,975 miliarde lei la decembrie 2020 față de 1,852 miliarde lei în bugetul aprobat de AGA, în principal pe fondul programului de amânare a plățtii ratelor la credite – măsura de ajutor pentru clienți în condițiile pandemiei.

”Ne așteptăm ca impactul negativ al Covid-19 înregistrat în trimestrul 1 să se reverseze parțial în trimestrul 2 în ceea ce privește rezultatul net și capitalurile”, arată banca.

FOTO Lenovo lansează primul smartphone de gaming sub brandul Legion CITEȘTE ȘI FOTO Lenovo lansează primul smartphone de gaming sub brandul Legion

De asemenea, activele lichide au fost revizuite în scădere la 1,015 miliarde lei față de 1,237 miliarde lei în BVC aprobat de AGA, și o creștere sold depozite atrase la 2,665 miliarde lei față de 2,891 miliarde lei în BVC aprobat de AGA.

Patria Bank se așteaptă totodată la o creștere a soldului de credite acordate clientelei de la 1,588 miliarde lei la sfârșitul anului 2019 până la 1,975 miliarde lei la sfârșitul anului 2020.

”Estimările pentru anul 2020 au fost revizuite ca urmare a influenței pandemiei Covid-19. Astfel, volumul total de credite noi vândute a fost revizuit la 837,5 milioane lei, față de valoarea de 1,082 miliarde lei inclusă în bugetul aprobat de AGA și valoarea de 840,5 milioane lei înregistrată în 2019”, se menționează în raport.

În ceea ce privește impactul pandemiei asupra activității băncii, banca enumeră: reducerea cererii de creditare cu impact asupra volumului de credite acordate, presiune asupra surselor comerciale, clienții fiind nevoiți să apeleze la economii din cauza reducerii veniturilor, reducerea veniturilor nete operaționale ale băncii ca urmare a diminuării creditării, reducerii volumului tranzacțiilor clienților și evoluției descrescătoare a indexului de dobândă (ROBOR).

Banca eestimează totodată reducerea anticipată a cheltuielilor operaționale prin măsuri de eficientizare procese, renegociere contracte și optimizări (unele costuri în creștere din regulilor impuse de pandemie), precum și o erodare a nivelului fondurilor proprii din cauza reducerii profitabilității și marcării la piață a portofoliului de titluri.

EXCLUSIV Guvernul pregătește un “bailout” de 1 miliard lei pentru trei asigurători de credit comercial. Taxele contribuabililor vor plăti daune în locul reasigurătorilor străini CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul pregătește un “bailout” de 1 miliard lei pentru trei asigurători de credit comercial. Taxele contribuabililor vor plăti daune în locul reasigurătorilor străini

”Anticipăm un impact financiar negativ moderat și afectarea profitului mai ales din activitatea comercială redusă în lockdown”, arată raportul.

Patria Bank (simbol bursier PBK) este rezultatul fuziunii prin absorbție dintre fosta Banca Comercială Carpatica (ca entitate absorbantă) și fosta Patria Bank (ca entitate absorbită), fuziune ce a avut loc în 2017

Patria Bank este o bancă comercială cu management român, listată la Bursa de Valori București, categoria Premium. Banca se concentrează pe segmentele IMM, microintreprinderi, agricultură și retail. În 2019, baca a raportat un profit net de 5,3 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
patria bank
virus