Indicele bursier american S&P 500 a urcat luni la maximul istoric

Indicele bursier american S&P 500 a urcat luni la maximul istoric
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 11 iul 2016

Indicele bursier american S&P 500 a urcat luni la un nivel record, susținut de creșterea încrederii investitorilor în economia americană după raportul privind piața muncii, publicat vineri, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Indicele S&P a atins un maxim intraday de 2141,05 puncte, maximul istoric, cu 0,52% peste închiderea de vineri. În jurul orei 19:00, ora României, indicele era în creștere cu circa 0,5% față de referință, la 2140,7 puncte.

Datele privind piața muncii publicate vineri au readus optimismul în ceea ce privește sănătatea economiei americane. Economia americană a creat, în iunie, 287.000 de noi locuri de muncă, cele mai multe din ultimele opt luni și peste așteptările analiștilor. În plus, salariul mediu orar a avansat ușor, cu 0,1%, la 25,61 dolari. În ritm anual, salariul orar a avansat cu 2,6%.

Pe de altă parte, rata șomajului a urcat la 4,9%, de la 4,7% luna trecută, fiind însă influențată de creșterea ratei de participare pe piața muncii, care a avansat la 62,7%, de la 62,6%.

Avansul acțiunilor americane evidențiază atractivitatea acestora într-o perioadă caracterizată de incertitudini pentru economia globală, după ce Marea Britanie a ales să se desprindă de Uniunea Europeană, spun analiștii contactați de Wall Street Journal. În același timp, băncile centrale continuă eforturile de susținere a inflației și creșterii economice, politicile acestora refelctându-se în randamente la minime istorice în cazul titlurilor de stat.

"Investitorii caută randamente în acțiuni, având în vedere randamentele nule sau foarte reduse pe piața de obligațiuni. Astfel, investitorii acordă o șansă acțiunilor, iar Statele Unite sunt percepute ca un refugiu comparativ cu restul piețelor la nivel internațional", spune Andre Bakhos, director la Janlyn Capital în New Jersey.

Totuși, scăderea profiturilor companiilor din SUA, încetinirea economiei Chinei și temerile legate de economia globală au o influență negativă asupra acțiunilor americane. Profiturile cumulate obțiunute de companii au scăzut cu 5% în primul trimestru. Potrivit analiștilor, evoluția câștigurilor în următoarele trimestre va influența decisiv cotațiile acțiunilor în acest an.

viewscnt
Afla mai multe despre
s&p 500
actiuni
sua
locuri de munca
obligatiuni
piata de capital