Inflația din zona euro se îndepărtează de ținta BCE

Inflația din zona euro se îndepărtează de ținta BCE
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 5 ian 2018

Inflația anuală în zona euro a încetinit în decembrie la 1,4%, de la 1,5% în luna anterioară, îndepărtându-se și mai mult de ținta Băncii Centrale Europene, arată datele estimative publicate vineri de Eurostat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prețurile la energie au avut cea mai mare creștere, de 3%, urmate de alimente, alcool și tutun, care s-au scumpit cu 2,1%.

Inflația Core, care exclude prețurile cu volatilitate ridicată, adică cele la energie, alimente, alcool și tutun, a rămas la nivelul din luna noiembrie, de 0,9%.

Ținta Băncii Centrale Europeane (BCE) pentru evoluția anuală a prețurilor de consum din zona euro este de aproape 2%.

Autoritățile de reglementare din SUA pregătesc proceduri de control pentru listarea și tranzacționarea monedelor virtuale CITEȘTE ȘI Autoritățile de reglementare din SUA pregătesc proceduri de control pentru listarea și tranzacționarea monedelor virtuale

Reprezentanții BCE au afirmat că anticipează încetinirea inflației  anuale în următoarele luni, având în vedere impactul creșterii prețurilor la energie asupra indicatorului în lunile precedente.

Totuși, faptul că nici inflația Core nu accelerează sugerează că ținta BCE va fi dificil de atins.

În octombrie, BCE a decis să prelungească achizițiile de obligațiuni din zona euro, menite să susțină inflația și creșterea economică,  cu încă 9 luni, reducând însă valoarea titlurilor cumpărate lunar, de la 60 de miliarde de euro la 30 de miliarde de euro, începând cu luna ianuarie 2018. Programul de relaxare cantitativă derulat de BCE urma să expire la finele acestui an, dar va continua până la finele lunii septembrie 2018, cel puțin. 

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
preturi
bce
core
energie
alimente
relaxare cantitativa