Investitorii au plasat din octombrie peste 600 de milioane de dolari în fonduri de apărare, pe fondul tensiunilor geopolitice

Investitorii au plasat din octombrie peste 600 de milioane de dolari în fonduri de apărare, pe fondul tensiunilor geopolitice
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 nov 2023

Investitorii investesc tot mai mult în fonduri tranzacționate la bursă care urmăresc companiile de apărare, din octombrie, în așteptarea bugetelor militare majore în SUA și Europa, din cauza incidentelor tot mai mari de conflicte geopolitice, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News

Fondul listat la bursă (ETF) Invesco Aerospace & Defense a înregistrat intrări nete de peste 100 de milioane de dolari până acum în această lună, potrivit datelor Lipper, adăugându-se la cele aproape 180 de milioane de dolari pe care le-a acumulat în octombrie, scrie News.ro.

Robert Holzmann, BCE: Ar fi prea devreme să reducem dobânzile în trimestrul doi din 2024 CITEȘTE ȘI Robert Holzmann, BCE: Ar fi prea devreme să reducem dobânzile în trimestrul doi din 2024

Companii precum ETF-l iShares US Aerospace & Defence, de 5,5 miliarde dolari, și ETF-ul SPDR S&P Aerospace & Defense, în valoare de 1,78 miliarde dolari, au înregistrat intrări nete de 178,4 milioane dolari, respectiv 163,6 milioane dolari, din octombrie.

”Amenințările la adresa securității naționale cresc în amploare și complexitate, generând o nevoie mai largă de cele mai noi tehnologii de apărare. Companiile poziționate să beneficieze pe măsură ce SUA și alte țări NATO își măresc cheltuielile pentru supraveghere și descurajare de înaltă tehnologie ar trebui să se descurce bine”, a declarat Ashish Shah, director global pentru investiții publice la Goldman Sachs Asset Management, într-o notă.

Din februarie 2022, activele nete totale ale fondului Invesco au crescut de aproape patru ori, la 2,37 miliarde de dolari, de la 632 de milioane de dolari, deoarece războiul din Ucraina a stimulat cheltuielile și ajutorul militar.

Activele au crescut și mai mult, cu 19%, de la atacul din 7 octombrie asupra Israelului de către Hamas, care a ucis 1200 de persoane, urmat de atacurile militare israeliene asupra Gaza, care au ucis peste 13.000 de persoane.

Președintele american Joe Biden a cerut Congresului să ofere finanțare suplimentară de 106 miliarde de dolari, din care 61,4 miliarde de dolari pentru Ucraina și 14,3 miliarde de dolari pentru Israel.

CONFIRMARE Germanii de la Hengst încep producția în România. Au cumpărat o fabrică suedeză abandonată CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Germanii de la Hengst încep producția în România. Au cumpărat o fabrică suedeză abandonată

Dintre acestea, 10,6 miliarde de dolari ar merge pentru sprijinul israelian pentru apărarea antirachetă, în timp ce 30 de miliarde de dolari vor ajuta la aprovizionarea Ucrainei cu arme și la refacerea stocurilor americane.

Congresul SUA a aprobat 113 miliarde de dolari pentru Ucraina în 21 de luni de la începutul războiului.

ETF-urile de apărare au beneficiat, de asemenea, de un interes sporit pentru acțiunile tehnologice, deoarece o mare parte din industria apărării va fi influențată de progresele AI, a declarat Michael Ashley Schulman, director de investiții la Running Point Capital.

Sectiune realizată în parteneriat cu ING
Sã ai un business de succes inseamnă, printre altele, să-ti alegi un partener de drum care te întelege si te insoteste cu solutii potrivite pentru fiecare etapa de dezvoltare.
ING îti sustine afacerea cu solutii variate: de la informatii despre cum accesezi fonduri europene, la consultant de business si produse bancare.


viewscnt
Afla mai multe despre
investitori
fonduri
aparare