Iohannis: Înalți responsabili din Comisia Europeană ne-au spus franc – dacă această rectificare intră în vigoare ni se vor tăia 3 miliarde din fonduri europene. Nu s-a vehiculat acord cu FMI

Iohannis: Înalți responsabili din Comisia Europeană ne-au spus franc – dacă această rectificare intră în vigoare ni se vor tăia 3 miliarde din fonduri europene. Nu s-a vehiculat acord cu FMI
scris 23 sep 2020

Președintele Klaus Iohannis a afirmat că s-au primit avertismente din partea oficialilor europeni cu privire la rectificarea bugetară adoptată de Parlemant. ”Înalți responsabili din Comisia Europeană ne-au spus franc – dacă această rectificare intră în vigoare ni se vor tăia 3 miliarde din fonduri europene”, a afirmat președintele, menționând că nu sunt exluse creșteri ale costurilor de finanțare pentru populație. Cu toate acestea, șeful statului susține că nu s-a vehiculat o colaborare cu FMI, relatează News.ro.

Klaus Iohannis a fost întrebat, miercuri, într-o conferință de presă, dacă vor fi credite mai mari pentru populație, în cazul în care intră în vigoare rectificarea bugetară și a replicat: ”Din păcate, ambele scenarii sunt posibile. Există nu doar avertismente, există discuții cu înalți responsabili din Comisia Europeană care ne-au spus franc – dacă această rectificare intră în vigoare ni se vor tăia 3 miliarde din fonduri europene, pentru că încălcăm tratele europene. Cu siguranță agențiile de rating ne vor retrograda. Nemavorbind că pentru aceste cheltuieli pur și simplu nu există bani. Dați-vă seama dacă se blochează miliarde europene, ratingul de țară e retrogradat, iar nimeni nu mai vine să dea bani la un rating prost. Oricât ne-am dori aceste creșteri, ele vor putea fi făcute doar după ce ieșim din această criză economică și stabilizăm finanțele țării”.

Cu toate acestea, Iohannis a afirmat că nu se pune problema unui acord cu Fondul Monetar Internațional.

Leul a scăzut la un nou minim istoric CITEȘTE ȘI Leul a scăzut la un nou minim istoric

”Noi tocmai asta vrem să evităm. Vrem să evităm creșterea taxelor și impozitelor și vrem să repornim economia, să avem o creștere economică și sustenabilă pentru a putea iar veni cu creșteri de salarii și pensii. Nu s-a vehiculat o colaborare cu FMI”, a pecizat președintele.

Parlamentul a adoptat rectificarea bugetară cu mai multe amendamente ale PSD, unul dintre acestea vizând creșetera pnsiilor cu 40%.

viewscnt
Afla mai multe despre
iohannis
rectificare
pensii
comisia europeana
fmi