Lira sterlină a atins cel mai ridicat nivel față de dolar din februarie, susținută de comentariile lui Obama împotriva unui Brexit

Lira sterlină a atins cel mai ridicat nivel față de dolar din februarie, susținută de comentariile lui Obama împotriva unui Brexit
scris 26 apr 2016

Lira sterlină a atins marți cel mai ridicat nivel în raport cu dolarul înregistrat de la începutul lunii februarie, avansul fiind susținut de comentariile președintelui SUA, Barack Obama, care a îndemnat Marea Britanie să rămână membră a Uniunii Europene (UE) și a atras atenția asupra riscurilor unui eventual Brexit, informează Financial Times.

În jurul orei 14:00, moneda britanică se tranzacționa pentru 1,4563 dolari pe unitate, în creștere cu 0,55% față de luni. În raport cu moneda unică europeană, lira consemna un avans de 0,4%, tranzacționându-se la 1,2903 euro pe unitate.

“După avertismentul lui Barack Obama privind faptul că un acord comercial (între SUA și Marea Britanie - n.red) nu va veni ușor sau repede și lipsa unor elemente noi în campania pro Brexit, șansele unui Brexit au scăzut considerabil, ceea ce este în beneficiul lirei”, afirmă Craig Erlam, analist la Oanda, într-o notă.

Lira sterlină scade după ce exploziile din Bruxelles au alimentat îngrijorările legate de Brexit CITEȘTE ȘI Lira sterlină scade după ce exploziile din Bruxelles au alimentat îngrijorările legate de Brexit

Britanicii vor decide, la un referendum programat pentru 23 iunie, dacă Marea Britanie va rămâne membră a Uniunii Europene. Riscul desprinderii Marii Britanii de UE a afectat negativ moneda britanică în ultimele luni.

La finele lunii februarie, îngrijorările privind ieșirea Marii Britanii din UE, alimentate de comentariile lui Boris Johnson, primarul Londrei și un important membru al Partidului Conservator, privind susținerea Brexit-ului, au împins lira la minimul ultimlor aproape șapte ani în raport cu moneda americană, de 1,387 dolari/unitate.

Vineri, președintele american, Barack Obama, a îndemnat cetățenii Marii Britanii să voteze în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană la referendumul din iunie, avertizând că relațiile comerciale cu SUA ar avea de suferit în caz contrar. Obama a afirmat că Marea Britanie va trebui să stea la "capătul cozii" pentru negocierea unui tratat comercial cu SUA în afara blocului comunitar, adăugând că America va considera prioritar un acord comercial cu UE, în defavoarea unei înțelegeri separate cu o piață independentă mai mica.

Cameron și suporterii campaniei pentru rămânerea Marii Britanii în UE au apreciat discursul lui Obama, însă militanții în favoarea părăsirii blocului comunitar, în frunte cu primarul londonez Boris Johnson, au criticat aspru apelul președintelui american, pe care l-au acuzat de imixtiune în politicile Regatului Unit.

viewscnt
Afla mai multe despre
barack obama
sua
brexit
lira sterlina
gbp
marea britanie
dolar
euro