Lira sterlină a scăzut cu până la 3% în raport cu dolarul, după măsuri economice radicale anunțate de guvernul britanic pentru stimularea creșterii

Lira sterlină a scăzut cu până la 3% în raport cu dolarul, după măsuri economice radicale anunțate de guvernul britanic pentru stimularea creșterii
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 sep 2022

Lira sterlină a scăzut cu până la 3%, la 1,0919 dolari pe unitate, după măsurile economice radicale anunțate de guvernul britanic pentru stimularea creșterii, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Moneda britanică a scăzut puternic față de dolar în acest an și a atins în această lună niveluri nemaivăzute din 1985, scrie News.ro.

BCE caută să reducă sprijinul acordat băncilor CITEȘTE ȘI BCE caută să reducă sprijinul acordat băncilor

Măsurile de vineri au fost declarate de guvern ca vestind o nouă eră pentru Regatul Unit, concentrată pe creștere, și au inclus o combinație de reduceri de taxe și stimulente pentru investiții pentru întreprinderi.

Banca Angliei a declarat, după ce a majorat dobînda cheie cu 0,5 puncte procentuale, că economia Marii Britanii este probabil deja într-o recesiune.

Investitorii au vândut obligațiuni din Marea Britanie, pe fondul creșterii așteptate a datoriei guvernamentale.

Paul Johnson, directorul Institutului de Studii Fiscale, a spus că piețele au părut ”înspăimântate” de amploarea măsurilor fiscale și a spus că reprezintă cel mai mare nivel de reduceri de taxe din ultima jumătate de secol.

Randamentele obligațiunilor guvernamentale pe termen de 2 ani din Regatul Unit au atins cel mai ridicat nivel din octombrie 2007, iar randamentele obligațiunilor pe 10 ani au atins cel mai ridicat nivel din 2010. Randamentele se mișcă invers prețurilor.

Piețele de acțiuni din Marea Britanie au scăzut și ele, iar indicele FTSE 100 a scăzut cu 2%, la cel mai redus nivel atins din martie.

Jane Foley, strateg senior FX la banca olandeză Rabobank, a declarat că piața pare sceptică față de ținta de creștere de 2,5% a guvernului, deși măsurile au fost ”concepute pentru a stimula cererea”.

ULTIMA ORĂ Toyota se retrage din Rusia și închide fabrica din Sankt Petersburg CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Toyota se retrage din Rusia și închide fabrica din Sankt Petersburg

Noul ministru de Finanțe al Marii Britanii Kwasi Kwarteng a anunțat vineri reduceri istorice de taxe și creșteri uriașe ale împrumuturilor, într-o agendă economică care a afectat piețele financiare, trimițând obligațiunile guvernamentale britanice și lira sterline în cădere liberă.

Kwarteng a anulat cota maximă a impozitului pe venit a țării, a anulat o creștere planificată a impozitelor pe profit și pentru prima dată a stabilit o țintă pentru planurile de cheltuieli ale primului ministru Liz Truss, care vrea să dubleze rata de creștere economică a Marii Britanii.

Economiștii și investitorii au spus că guvernul lui Truss, aflat la putere de mai puțin de trei săptămâni, își pierde credibilitatea financiară după ce a stabilit reduceri de taxe și planuri uriașe de cheltuieli la doar o zi după ce Banca Angliei a majorat ratele dobânzilor pentru a limita inflația în creștere.

Banca americană Citi a avertizat că lira sterlină s-ar putea scufunda până la paritatea cu dolarul.

”Ceva trebuie să dea, iar acel ceva va fi în cele din urmă un curs de schimb mult mai mic”, a spus analistul Vasileios Gkionakis într-o notă de cercetare.

Deutsche Bank a spus că banca centrală trebuie să facă o majorare neprogramată a ratei dobânzii încă de săptămâna viitoare, pentru a calma piețele și a restabili credibilitatea.

Anunțul lui Kwarteng a marcat o schimbare de pas în politica financiară britanică, revenind la doctrinele lui Thatcher și Reagan din anii 1980, pe care criticii le-au luat în derâdere.

Truss, ales prim-ministru la începutul acestei luni prin votul celor 170.000 de membri ai Partidului Conservator, a promis că va dereglementa și va acorda prioritate creșterii economice, chiar dacă îi favorizează pe cei bogați într-un moment în care milioane de oameni se luptă să acopere facturile de bază ale gospodăriilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira sterlina
marea britanie