Lira sterlină a scăzut față de dolarul american la cel mai redus nivel din 1985

Lira sterlină a scăzut față de dolarul american la cel mai redus nivel din 1985
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 sep 2022

Lira sterlină a scăzut miercuri față de dolarul american la cel mai redus nivel din 1985, la 1,1407 dolari pe unitate, investitorii reacționând la perspectivele economice negative ale Regatului Unit, în timp ce la conducerea guvernului britanic se află un nou prim-ministru, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Moneda britanică și-a mai revenit ulterior, fiind tranzacționată în declin cu 0,4% la 1,1469 dolari pe unitate, scrie News.ro.

VIDEO Apple a prezentat noua serie de smartphone-uri iPhone 14, cu conexiune la satelit pentru situații de urgență. Cât vor costa CITEȘTE ȘI VIDEO Apple a prezentat noua serie de smartphone-uri iPhone 14, cu conexiune la satelit pentru situații de urgență. Cât vor costa

Premierul britanic Liz Truss a fost numită oficial marți, după ce i-a succedat lui Boris Johnson în alegeri disputate strând. Ea moștenește o economie aflată în cea mai gravă criză a costului vieții dintr-o generație, inflația atingând 10,1% în iulie.

Lira a scăzut la 1,1444 dolari în orele care au urmat victoriei ei de luni, dar de atunci a scăzut și mai mult, pe măsură ce traderii înțeleg consecințele numirii ei.

Ultima dată când lira sterlină a scăzut la 1,14 dolari a fost pentru scurt timp în martie 2020 și după rezultatul referendului pentru Brexit, în 2016.

Nivelul lirei de 1,1407 dolari pe unitate nu a mai fost atins din 1985, sub guvernul lui Margaret Thatcher.

Lira sterlină a fost afectată în ultimele luni de creșterea inflației, aflată în prezent la cel mai înalt nivel dintre toate națiunile G-7, și de perspectivele unei recesiuni care se profilează.

Numirea lui Truss, care, potrivit analiștilor, va reduce taxele și va stimula împrumuturile, s-a adăugat îngrijorări pieței legată de datoriile din Marea Britanie.

Deutsche Bank a avertizat luni că riscurile unei ”crize a lirei sterline” nu trebuie subestimate, adăugând că investitorii vor aștepta acum cu mare atenție anunțurile de politică ale Truss, care ar urma să aibă loc în zilele următoare.

”Cu deficitul de cont curent aflat deja la niveluri record, lira sterlină necesită intrări mari de capital, susținute de îmbunătățirea încrederii investitorilor și de scăderea așteptărilor inflaționiste. Cu toate acestea, se întâmplă opusul”, a declarat Shreyas Gopal, analist valutar al Deutsche Bank, într-o notă.

Declinul lirei alre loc în timp ce dolarul american a crescut în acest an, pe fondul temerilor de recesiune globală și al creșterilor agresive ale ratei dobânzii ale Rezervei Federale.

Lira sterlină a scăzut în acest an cu peste 15% față de dolar. Față de euro, lira a scăzut miercuri cu aproape 1%, la 86,83.  Cu toate acestea, lira sterlină a rezistat mai bine față de moneda unică, în acest an, cu un declin de doar 3%.

Cel mai redus nivel atins de lira sterlină față de dolar a fost de 1,052 dolari pe unitate, pe 26 februarie 1985, conform datelor Refinitiv.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira sterlină
dolar