Lira sterlină, mișcare de revenire după înfrângerea premierului britanic Boris Johnson la votul de marți privind Brexit

Lira sterlină, mișcare de revenire după înfrângerea premierului britanic Boris Johnson la votul de marți privind Brexit
scris 4 sep 2019
Lira sterlină are o mișcare de revenire după ce prim-ministrul britanic Boris Johnson a suferit o înfrângere la votul de marți din Parlamentul britanic, o primă etapă în încercarea parlamentarilor de a împiedica un Brexit fără acord .

Opoziția, alături câțiva „rebeli", a obținut controlul asupra agendei Parlamentului, având șansa de a introduce un proiect de lege care ar obliga premierul să ceară întârzierea Brexit până la 31 ianuarie, cu excepția cazului în care parlamentarii aprobă un nou acord sau votează în favoarea unei ieșiri fără acord, până la 19 octombrie.

În total, 21 de parlamentari conservatori, inclusiv o serie de foști miniștri ai cabinetului, s-au alăturat partidelor de opoziție pentru a învinge guvernul.â

Asirom lansează asistentul virtual Clara, chatbot care emite polițe de asigurare CITEȘTE ȘI Asirom lansează asistentul virtual Clara, chatbot care emite polițe de asigurare

Lira este miercuri  în urcare cu 0,9% față de dolarul american, la peste 1,22 dolari/unitate.

Marți seara, lira a inversat pierderile din prima parte a ședinței, după ce, anterior votului din Parlamentul britanic, a coborât la minimul din octombrie 2016 și sub pragul de 1,2 dolari/unitate. Excluzând un "flash crash" (prăbușire de scurtă durată) din octombrie 2016, lira a atins ieri cel mai mic nivel din 1985.

"Lira a reușit să recupereze parțial teren față de dolar și euro, în contextul în care investitorii văd o probabilitate mai mică a unui Brexit dur sau încasează profiturile din pozițiile short (vânzări în lipsă-n.red). Planul lui Johnson de a scoate Marea Britanie din UE pe 31 octombrie, cu sau fără un acord, devine destul de improbabil", a declarat Valentin Marinov, responsabil de strategia Forex pentru G10 la Credit Agricole, citat de Bloomberg.

În replică la înfrângerea de marți, Boris Johnson a anunțat că va depune o moțiune pentru declanșarea alegerilor anticipate.

Potrivit unui sondaj Bloomberg realizat luna trecută, organizarea unor alageri anticipate este văzută ca un scenariu mai bun pentru moneda britanică decât un Brexit fără acord, lira fiind estimată la 1,19 dolari/unitate în primul caz și la 1,1 dolari pe unitate în a doua situație. În cazul amânării Brexit, lira s-ar aprecia la 1,26 dolari pe unitate, iar în cazul unui acord, la 1,33 dolari pe unitate, arată sondajul în rândul analiștilor.

Lira sterlină, mișcare de revenire după înfrângerea premierului britanic Boris Johnson la votul de marți privind Brexit

viewscnt
Afla mai multe despre
lira sterlina
boris johnson
brexit
vot brexit
parlament britanic
gbp