Lira sterlină scade la minimul ultimilor 18 luni față de dolar, pe fondul informațiilor legate de amânarea votului privind Brexitul

Lira sterlină scade la minimul ultimilor 18 luni față de dolar, pe fondul informațiilor legate de amânarea votului privind Brexitul
scris 10 dec 2018

Lira sterlină a coborât la minimul ultimilor 18 luni față de dolarul american luni, pe fondul informațiilor privind amânarea votului din Parlamentul britanic referitor la proiectul acordului de Brexit.

Potrivit unor surse din Cabinetul britanic citate de BBC, premierul Theresa May a decis să amâne votul de mâine din Parlament, existând temeri că o eventuală respingere categorică a proiectului de acord ar putea duce la căderea Guvernului.

Lira sterlină s-a depreciat cu 0,64% față de dolar, până la 1,265 unități, cea mai scăzută cotație începând cu iunie 2017.

Hidroelectrica propune acționarilor distribuirea de dividende suplimentare în valoare de 687 de milioane de lei CITEȘTE ȘI Hidroelectrica propune acționarilor distribuirea de dividende suplimentare în valoare de 687 de milioane de lei

Moneda britanică a pierdut teren și în raport cu euro și a atins cel mai redus nivel începând cu luna septembrie a acestui an.  În jurul orei 15:20 (ora României), o liră cumpăra 1,1077 euro, cotație cu 0,90% mai mică decât cea înregistrată la închiderea tranzacțiilor vineri.

Criticii proiectului acordului negociat de Marea Britanie și UE și-au exprimat nemulțumirea față de compromisul pe tema frontierei dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda, ce presupune menținerea de legături strânse cu Bruxellesul după ieșirea din blocul comunitar.

“Aparent, mai mulți miniștri au susținut amânarea votului, pentru ca May să poată cere clarificări suplimentare de la UE cu privire la acordul pe tema frontierei”, potrivit analistului Forex.com Fawad Razaqzada, citat de MarketWatch.

Premierul britanic va susține o conferință de presă luni după-amiază, fiind așteptată să anunțe amânarea votului din Parlament și motivele care au condus la această decizie.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira sterlina
dolar
euro
marea britanie
brexit
vot
parlament
proiect acord