ULTIMA ORĂ ANPC a sancționat First Bank și a dispus recalcularea dobânzilor penalizatoare pentru clienții executați silit

ULTIMA ORĂ ANPC a sancționat First Bank și a dispus recalcularea dobânzilor penalizatoare pentru clienții executați silit
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 6 dec 2018

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor informează că a sancționat o bancă pentru că a perceput clienților dobânzi penalizatoare mai mari decât dobânda legală pe perioada executării silite, încălcând astfel legea. Potrivit surselor Profit.ro, banca sancționată este Piraeus Bank, redenumită recent în First Bank, după preluarea de un fond de investiții american. ANPC a dispus și măsura complementară a recalculării dobânzilor penalizatoare, pentru tot portofoliul de clienți executați silit, în funcție de dobânda legală.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Recent, ANPC a mai amendat Bancpost și OTP Bank, cazuri prezentate în exclusivitate de Profit.ro.

Acum, ANPC a amendat instituția de credit cu 30.000 de lei, pentru afectarea intereselor economice ale consumatorilor și a dispus ca, pentru perioada executării silite și până în prezent, dobânzile penalizatoare să fie recalculate în funcție de dobânda legală, iar sumele încasate în plus să fie restituite împrumutaților.

Sancțiunea afectează întregul portofoliu de credite executate silit.

ANPC arată că, potrivit unei decizii (XI/2005) a Înaltei Curți de Casație și Justiție și a unei decizii  (524/1997) a Curții Constituționale a României, banca avea dreptul să stabilească penalitățile la plata ratelor doar în funcție de dobânda legală reglementată, stabilită de  O.G. nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie și penalizatoare pentru obligații bănești.

CITEȘTE ȘI În zile de sărbătoare, alege #celmaibunmerlotdinRomania! Toată luna decembrie, Emeritus beneficiază de o ofertă specială de preț : doar 58 lei în loc de 90 lei, pentru comenzile plasate online

„În urma efectuării controlului la întreg portofoliul de credite executate silit, s-a constatat faptul ca operatorul economic instituție financiar-bancara percepea, după declararea exigibilității creditelor, dobânda penalizatoare din contracte, ignorând prevederile legale, precum și Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. XI/2005, obligatorie erga omnes”, arată ANPC.

Potrivit OG 13/2011, rata dobânzii legale este egală cu rata dobânzii de politică monetară stabilită de Banca Națională a României, iar dobânda legală penalizatoare nu poate depăși cu mai mult de 4 puncte procentuale dobânda de referință (care a fluctuat între 1,75% și 6,25% după 2010, fiind în prezent la 2,5%).

În decizia invocată de către Autoritate, ÎCCJ stabilește că este împotriva legii clauza penală prin care se stabilește obligația restituirii la scadență a sumei împrumutate sub sancțiunea penalităților de întârziere, pe lângă dobânda contractuală convenită sau pe lângă dobânda legală.

„Având în vedere aspectele menționate, se constată faptul că prin perceperea, la întreg soldul creditului, a dobânzilor penalizatoare prevăzute în contract, pe perioada executării, operatorul economic instituție financiar-bancara a prestat servicii prin care au fost afectate interesele economice ale consumatorilor (...)”, arată ANPC în comunicat.

Ce nu precizează ANPC este numele băncii sancționate. Potrivit surselor Profit.ro, banca sancționată este fosta Piraeus Bank, actuala First Bank, iar decizia ANPC a venit în urma unui control tematic.

Piraeus Bank a fost achiziționată, în acest an, de fondul american de investiții J.C.Flowers &Co de la acționarii greci din grupul Piraeus, forțați să restrângă prezența în regiune după bailoutul european. BERD a achiziționat ulterior 19% din acțiuni, JC Flowes deține 76%, iar restul cotei este în dreptul conducerii.

Banca a trecut printr-un proces de rebranding și a fost schimbat inclusiv numele în First Bank, fiind deschisă recent și prima sucursală sub noua identitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
piraeus bank
first bank
executare silita
dobanda penalizatoare