Marea Britanie - excedent bugetar record

Marea Britanie - excedent bugetar record
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 feb 2024

Regatul Unit a înregistrat un excedent bugetar net record de 16,7 miliarde de lire sterline în ianuarie, potrivit cifrelor oficiale publicate miercuri, citat de CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Oficiul pentru Statistică Națională a remarcat că finanțele publice ale țării au de obicei un excedent în ianuarie, spre deosebire de alte luni, pe măsură ce vin încasările din plățile anuale de impozit pe venit autoevaluate, scrie News.ro.

GRAFICE Isărescu se laudă cu politica monetară „adecvată”, când inflația e la peste 7% și va intra în țintă abia în doi ani. În Cehia, inflația a revenit în țintă, în Polonia și Ungaria a scăzut la sub 4% CITEȘTE ȘI GRAFICE Isărescu se laudă cu politica monetară „adecvată”, când inflația e la peste 7% și va intra în țintă abia în doi ani. În Cehia, inflația a revenit în țintă, în Polonia și Ungaria a scăzut la sub 4%

Venitul combinat autoevaluat și veniturile fiscale pentru câștiguri de capital au totalizat 33 de miliarde de lire sterline în ianuarie, a spus ONS, în scădere cu 1,8 miliarde de lire sterline față de aceeași perioadă a anului trecut.

Încasările fiscale totale ale guvernului au ajuns la un record de 90,8 miliarde de lire sterline, în creștere cu 2,9 miliarde de lire sterline față de ianuarie 2023.

Împrumuturile guvernamentale în cursul exercițiului financiar care se întinde până la sfârșitul lunii ianuarie 2024 au fost de 96,6 miliarde de lire sterline, cu 3,1 miliarde de lire sterline mai mici decât în aceeași perioadă de 10 luni cu un an în urmă și cu 9,2 miliarde de lire sterline mai mici decât cele de 105,8 miliarde de lire sterline estimate anterior de Oficiul independent pentru Responsabilitatea bugetară.

Datoria publică a fost estimată la aproximativ 96,5% din produsul intern brut anual, în creștere cu 1,8 puncte procentuale față de ianuarie 2023 și menținându-se la niveluri observate ultima dată la începutul anilor 1960, a subliniat ONS.

”Am oferit sute de miliarde pentru a plăti salarii, pentru a sprijini afacerile și a proteja vieți în timpul Covid și pentru a plăti jumătate din facturile la energie ale oamenilor după invadarea Ucrainei de către Putin. Dar nu putem lăsa generațiile viitoare să preia această sarcină, motiv pentru care am luat decizii dure pentru a ajuta la reducerea împrumuturilor față de ceea ce se aștepta OBR în martie”, a declarat într-un comunicat secretarul șef al Trezoreriei, Laura Trott.

Cifrele de miercuri marchează setul final de date privind finanțele publice înainte ca ministrul de Finanțe Jeremy Hunt să anunțe bugetul său de primăvară, care prezintă politica fiscală a guvernului pentru anul în curs, pe 6 martie.

VIDEO Umbrărescu a declanșat \ CITEȘTE ȘI VIDEO Umbrărescu a declanșat "Operațiunea Monstrul" la Autostrada Transilvania

Cu alegerile generale programate să aibă loc înainte de sfârșitul lunii ianuarie 2025 și principalul Partid Laburist de opoziție în frunte cu peste 20 de puncte procentuale în sondaje, au existat multe speculații cu privire la faptul dacă Hunt va încerca să găsească spațiul pentru reduceri de impozite, luna viitoare.

”Cu rezultatele recente ale alegerilor parțiale din Marea Britanie care sugerează că partidul laburist continuă să aibă un avantaj, pe măsură ce ne îndreptăm spre alegerile generale, Hunt va fi sub presiune să ofere reduceri de taxe. Cu toate acestea, cu mâinile legate în mare parte de starea finanțelor națiunii, investitorii trebuie să fie realiști cu privire la perspectivele pentru amploarea acestui lucru sau să se pregătească pentru reduceri mai sălbatice ale serviciilor publice ale Regatului Unit, deja sub presiune”, a declarat Lindsay James, strateg de investiții la Quilter Investors.

În ciuda excedentului record din ianuarie, încasările de autoevaluare mai slabe decât așteptările au însemnat că cifra a fost de fapt ușor sub cea estimată de OBR în noiembrie.

Cu toate acestea, Hunt se va consola cu revizuirea în scădere a cifrelor de împrumut în primele 10 luni ale anului financiar, potrivit lui Martin Mikloš, economist de cercetare la Institutul de Studii Fiscale.

”În timp ce împrumuturile mai scăzute din ultimele zece luni sunt o veste binevenită, deoarece OBR pregătește un nou set de previziuni pentru viitorul buget din martie, mult mai importantă va fi judecata pe care o va face asupra perspectivelor de creștere și inflație”, a spus Miklos.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
buget
excedent