Marile bănci au votat pentru limitarea contabilizării emisiilor în vânzările de obligațiuni și acțiuni

Marile bănci au votat pentru limitarea contabilizării emisiilor în vânzările de obligațiuni și acțiuni
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 iul 2023

Băncile care lucrează pentru a dezvolta standarde globale privind contabilizarea emisiilor de carbon în subscrierea de vânzare de obligațiuni sau acțiuni au votat pentru excluderea majorității acestor emisii din propria amprentă de carbon, au declarat trei persoane familiarizate cu problema, citate de Reuters.

Majoritatea băncilor care fac parte dintr-un grup de lucru din industrie au susținut un plan la începutul acestei luni de a exclude două treimi din emisiile legate de afacerile lor de pe piața de capital de la includerea lor în contabilitatea carbonului, au spus sursele, după luni de discordie în această problemă, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Elon Musk: Numărul utilizatorilor lunari ai platformei de socializare X, fosta Twitter, a atins ”un nou maxim” CITEȘTE ȘI Elon Musk: Numărul utilizatorilor lunari ai platformei de socializare X, fosta Twitter, a atins ”un nou maxim”
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Dacă este menținută, decizia ar pune băncile în conflict cu susținătorii protejării mediului, mulți dintre ei spunând că industria bancară ar trebui să-și asume întreaga responsabilitate pentru emisiile generate de activitățile finanțate prin vânzări de obligațiuni și acțiuni, așa cum se întâmplă deja cu împrumuturile.

Aproape jumătate din finanțarea oferită de cele mai mari șase bănci din SUA pentru companiile de top din sectorul combustibililor fosili a provenit mai degrabă de pe piețele de capital decât prin împrumuturi directe, între 2016 și 2022, potrivit grupului de mediu Sierra Club.

Contabilitatea băncilor cu privire la aceste emisii va avea impact asupra obiectivelor lor de a deveni neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Principalele bănci s-au angajat să-și reducă emisiile la zero pe o bază netă până în 2050 și au stabilit obiective intermediare pentru acest deceniu.

Băncile cu operațiuni pe piețele mari de capital din grupul de lucru au susținut că ar trebui să își asume responsabilitatea pentru doar 33% din emisiile activităților finanțate prin vânzări de obligațiuni și acțiuni, deoarece nu dețin control asupra debitorilor așa cum o fac cu împrumuturile.

Băncile și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la emisiile legate de piața de capital care le micșorează emisiile legate de creditare, au spus sursele.

Cei care susțin un prag contabil scăzut spun că asumarea responsabilității pentru 100% din emisii ar duce la o dublă numărare în sistemul financiar, deoarece investitorii în obligațiuni și acțiuni vor contabiliza, de asemenea, separat unele dintre emisiile generate de activitățile de finanțare în propria lor amprentă de carbon.

SUA nu se grăbesc să interzică mașinile cu combustie, dar pun limite drastice pentru consum până în 2032 CITEȘTE ȘI SUA nu se grăbesc să interzică mașinile cu combustie, dar pun limite drastice pentru consum până în 2032

Majoritatea băncilor din grupul de lucru au susținut pragul de 33%, dar cel puțin două au fost divergente, una susținând 100%, au spus sursele, solicitând anonimatul deoarece deliberările au fost confidențiale.

Standardul de contabilitate nu va fi obligatoriu.

Parteneriatul pentru Carbon Accounting Financials (PCAF), o asociație de bănci care încearcă să armonizeze contabilitatea carbonului în industrie, a format grupul de lucru care cuprinde bănci importante în speranța că altele vor urma standardul care este creat.

Consiliul PCAF va avea acum ultimul cuvânt cu privire la adoptarea cotei contabile de 33% pentru piețele de capital.

Două dintre surse au spus că nu a fost luată nicio decizie.

Un purtător de cuvânt al PCAF nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

Membrii grupului de lucru sunt Morgan Stanley, Barclays, Bank of America, Citigroup, HSBC, BNP Paribas, NatWest și Standard Chartered.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligațiuni
acțiuni