Mișu Negrițoiu: Cheltuielile de funcționare ale ASF s-au redus cu peste 30% în ultimii doi ani

Mișu Negrițoiu: Cheltuielile de funcționare ale ASF s-au redus cu peste 30% în ultimii doi ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 mai 2016

Cheltuielile de funcționare ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) s-au redus cu peste 30% în ultimii doi ani, iar numărul managerilor a scăzut cu 60%, afirmă președintele instituției, Mișu Negrițoiu, pe blogul personal.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Șeful ASF a realizat un bilanț al activității instituției la doi ani de la învestirea sa în funcție de către Parlamentul României.

"Analiza inițială a scos la iveală ASF ca o organizație verticală: 26% din personal era încadrat pe funcții de conducere și erau numai 2,3 poziții de execuție pentru fiecare manager. De atunci am ajuns la ce ar trebui să fie o organizație suplă, deschisă, transparentă și performantă. Am eliminat două nivele de conducere reducând totalul de la cinci la trei și implicit am redus numărul managerilor cu 60%. Am comasat serviciile să aibă cel puțin 10 posturi și direcțiile să aibă cel puțin 40 de posturi. Am aliniat retribuțiile la nivelul pieței (potrivit legii de organizare) și am introdus o grilă unică de salarizare, care prevede revizuirea statului de funcțiuni la nivelul nevoilor organizației pentru realizarea misiunii, și o politică de recrutare deschisă și transparentă. O consecință a acestor transformări este scăderea cheltuielilor de funcționare care s-au redus continuu, cu peste 30% în ultimii doi ani", a arătat Mișu Negrițoiu.

Potrivit sursei citate, la preluarea mandatului de șef al ASF, în urmă cu doi ani, instituția 'suferea' de o imagine distorsionată, o percepție publică accentuat negativă și o presiune mediatică fără precedent.

Negrițoiu precizează, în context, că fuziunea celor trei instituții în urma căreia a apărut ASF a fost bine conturată legislativ, pentru că alinia instituțional reglementarea și supravegherea piețelor financiare nebancare la practica țărilor europene, însă nu a fost însoțită și de un plan de construcție coerent și de o analiză detaliată a beneficiilor integrării funcțiilor de bază.

"Am prioritizat acest lucru în vara anului 2014 împreună cu Banca Mondială, conturând astfel masterplanul nostru de reorganizare ('Institutional Assessment and Reform of the Romanian FSA'). Am completat cu studii, analize și consultanță de la Pricewaterhouse Coopers, Deloitte, Hay Group și Tuca, Zbârcea și Asociații. Până la sfârșitul anului 2014 aveam reglementată în Consiliu noua arhitectură organizațională și tot planul de restructurare", a mai spus președintele ASF.

DIICOT va pune sechestru pe bunurile Rompetrol. Acțiunile companiei, suspendate de la tranzacționare pe bursă CITEȘTE ȘI DIICOT va pune sechestru pe bunurile Rompetrol. Acțiunile companiei, suspendate de la tranzacționare pe bursă

El a precizat că a fost refăcut întregul set al normelor și regulilor privind guvernanța, prin care au fost stabilite, printre altele, obiectivele organizației, atribuțiile direcțiilor și serviciilor, funcționarea organelor de conducere (Consiliul și Comitetul Executiv), regulile de conduită și integritate, fluxurile informaționale și managementul proiectelor. De asemenea, echipa de management, formată din 24 de persoane, a fost înnoită cu peste 60%.

În bilanțul la doi ani de mandat, președintele ASF amintește și faptul că a dinamizat funcțiile europene ale organizației prin participarea instituției la procesul normativ european, deschiderea și dialogul instituțional cu celelalte țări europene și participarea neîngrădită la dialogul profesional. Peste 60 de specialiști din Autoritate participă la grupurile de lucru din autoritățile europene (și unele internaționale) în procesele de aliniere a cadrului normativ (Single Rulebook), convergența supravegherii și construcția pieței unice europene.

"Sunt piețe complet aliniate (asigurările prin Solvency II), iar altele fac obiectul unui proiect ambițios de dezvoltare transfrontalieră (Capital Market Union). Consumatorii, investitorii și participanții din România trebuie să beneficieze de același nivel calitativ al produselor si serviciilor din Europa", subliniază Mișu Negrițoiu.

Per de altă parte, acesta consideră că în sectorul corporatist există pregătire și profesioniști extrem de competitivi internațional iar provocarea este modernizarea si întărirea administrației publice la același nivel (acolo unde este cazul).

"Funcționarii publici nu sunt mai puțin profesioniști, dacă au mediul, regulile și organizația corespunzătoare. Atitudinea lor este determinată de sistemul în care se dezvoltă, iar frustrările provin din lipsa de predictibilitate, din lipsa de transparență și din aranjamentele făcute în spatele ușilor închise. Oferiți-le un model instituțional nou, deschis și competitiv și veți avea o atitudine nouă din partea angajaților, care vor fi mai motivați și mai productivi pentru că au o carieră în față, au un viitor, au o perspectivă. Orice transformare în acest sector trebuie să își seteze ca obiective finale îmbunătățirea continuă a serviciilor publice și extinderea beneficiilor pentru populație. Pentru asta, Autoritatea de Supraveghere Financiara este un bun studiu de caz", menționează Negrițoiu pe blogul personal.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
misu negritoiu
asf