Petrolul crește cu aproape 3%, susținut de scăderea dolarului și declinul stocurilor din SUA

Petrolul crește cu aproape 3%, susținut de scăderea dolarului și declinul stocurilor din SUA
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 29 iun 2016

Cotațiile petrolului cresc miercuri cu aproape 3%, accentuându-și avansul din prima parte a zilei, după ce Administrația americană pentru Informații în domeniul Energiei (EIA) a raportat o scădere a stocurilor de petrol din SUA cu 4,1 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 24 iunie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Datele au fost peste așteptările analiștilor contactați de S&P Global Platts, care anticipau diminuarea stocurilor cu 2,4 milioane de barili. Marți seara, datele Institutului American al Petrolului indicau o scădere de 3,9 milioane de barili a stocurilor de țiței din SUA săptămâna trecută.

În jurul orei 19:00, referința globală Brent, cu livrare în luna septembrie, era în creștere cu 2,74%, la 50,6 dolari/baril, în timp ce, la New York, West Texas Intermediate, cu livrare în august, înregistra un avans de 2,7%, la 49,1 dolari/baril.

Petrolul a revenit pe creștere marți după declinul de vineri și luni, provocat de decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, care a luat prin surprindere investitorii, făcându-i să se orienteze spre active considerate mai sigure.

Prețul petrolului este susținut și de scăderea dolarului, care se reflectă în creșterea cotațiilor petrolului. Dolarul era miercuri în scădere cu 0,46% față de moneda unică europeană, tranzacționându-se pentru 0,8995 euro/unitate, după un declin similar înregistrat marți.

“Scăderea dolarului sprijină totul. Despre asta e vorba(…)Asistăm la o creștere generală a apetitului pentru risc, iar petrolul urmează această tendință”, afirmă Jim Ritterbusch, președintele filmei de consultanță în domeniul energetic Ritterbusch & Associates, citat de Wall Street Journal.

Totodată, petrolul este influențat pozitiv de posibilitatea ca circa 755 de angajați din domeniul petrolului și gazelor din Norvegia să intre în grevă începând de sâmbătă, din cauza nemulțumirilor legate de salarii.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
brent
wti
norvegia
greva
dolar
stocuri