Acțiunile europene au închis la cel mai redus nivel din februarie după noul test cu rachetă al Coreei de Nord

Acțiunile europene au închis la cel mai redus nivel din februarie după noul test cu rachetă al Coreei de Nord
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 29 aug 2017

Acțiunile europene au închis ședința de marți la cel mai redus nivel din luna februarie, afectate de tensiunile geopolitice, care cresc aversiunea la risc a investitorilor de pe piețele internaționale. Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică, care a survolat nordul Japoniei, provocând îngrijorări în rândul investitorilor și un val de vânzări pe piețele financiare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele pan-european Stoxx Europe 600 a închis în scădere cu puțin peste 1%, recuperând o parte din declinul din prima parte a zilei. Totuși, indicele a încheiat ședința la un nivel de doar 368,4 puncte, minimul din februarie,

Coreea de Nord a lansat, marți dimineața, o rachetă ce a survolat insula Hokkaido, din nordul Japoniei și a aterizat în Oceanul Pacific. Este prima rachetă lansată deasupra teritoriului Japoniei din 2009, când Phenianul a efectuat mai multe teste anunțate în prealabil. Premierul nipon, Shinzo Abe, a catalogat acțiunea Phenianului drept o “amenințare gravă, fără precedent”, iar Consiliul de Securitate al ONU a programat o reuniune de urgență.

Moneda euro a depășit pragul de 1,2 dolari pentru prima dată din ianaurie 2015, fiind în prezent tranzacționată pentru 1,2010 dolari, cu circa 0,3% mai mult față de ieri. Aprecierea euro are un impact negativ asupa acțiunilor europene, afectând exporturile.

EXCLUSIV Telekom a înregistrat mai multe mărci care sugerează potențiale schimbări în potofoliul de soluții pentru segmentul business CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Telekom a înregistrat mai multe mărci care sugerează potențiale schimbări în potofoliul de soluții pentru segmentul business

“Cred că scăderea de astăzi a burselor europene este legată în principal de creșterea euro și Coreea de Nord este mai mult o scuză sau un catalizator”, spune Angelo Meda, manader de fond la Banor SIM, citat de Reuters.

Reaprinderea tensiunilor dintre Phenian și comunitatea internațională i-a determinat pe investitori să se îndreptre spre activele cu risc scăzut, precum yenul și aurul. Aurul a urcat la cel mai ridicat nivel din acest an, tranzacționându-se la circa 1.32 dolari/uncie.

ICE Dollar Index, care surprinde evoluția monedei americane față de un coș de 6 valute relevante, a coborât la cel mai redus nivel din ianuarie 2015, sub pragul de 92 de puncte.

Tensiunile geopolitice par însă să aibă un impact pozitiv pentru monedele virtuale. Moneda bitcoin a urcat astăzi, pentru prima dată, la circa 4.700 de dolari pe unitate, evoluția fiind influențată și de aversiunea la risc de pe piețele internaționale. În pofida volatilității ridicate, unii investitori văd monedele digitale, în special bitcoin, ca un activ de refugiu.

viewscnt
Afla mai multe despre
coreea de nord
actiuni
burse
euro
piete
rachete
aur
bitcoin
dolar