Acțiunile europene încheie ședința la minimul ultimelor peste 21 de luni. Și în SUA scăderile continuă

Acțiunile europene încheie ședința la minimul ultimelor peste 21 de luni. Și în SUA scăderile continuă
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 11 oct 2018

Acțiunile europene au închis ședința de joi la cel mai redus nivel din ultimele peste 21 de luni, în contextul unui val de vânzări pe bursele globale și al unor îngrijorări legate de încetinirea economiei mondiale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele pan-european Stoxx 600 a pierdut, astăzi, 1,95% după un declin de 1,6% în ședința precedentă. Astfel, indicele european a finalizat ședința de joi la 359,65 puncte, cea mai slabă închidere din a doua jumătate a lunii decembrie 2016.

Indicele FTSE 100 al bursei londoneze a scăzut astăzi cu 1,94%, CAC 40 de la Paris a coborât cu 1,92%, în timp ce, la Frankfurt, indicele DAX a pierdut 1,48%.

În SUA, indicele S&P 500 este în scădere cu aproape  0,5% după ce, ieri, a pierdut 3,3%, cel mai abrupt declin zilnic din ultimele 8 luni. Dow Jones Industrial Average este în scădere cu 0,4%, în timp ce indicele Nasdaq recuperează 0,3% după o prăbușire de peste 4% în ședința de ieri.

Declinul de ieri al acțiunilor americane a fost adâncit chiar de către președintele SUA, care a criticat politicile de majorare a dobânzilor și de retragere de lichidități ale Rezervei Federale (Fed). Trump consideră că majorările recente de dobândă au fost o greșeală și susține că Fed a "luat-o razna".

ULTIMA ORĂ Protecția Consumatorilor amendează ING după ce banca a dublat tranzacțiile clienților. Peste 225.000 de persoane au fost afectate CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Protecția Consumatorilor amendează ING după ce banca a dublat tranzacțiile clienților. Peste 225.000 de persoane au fost afectate

"Politica monetară este atât de aspră, încât cred că Fed a luat-o razna", a declarat Trump.

Președintele american și-a reiterat părerea despre polica monetară din SUA, astăzi, într-un interviu pentru Fox News: "Fed o ia razna și nu au niciun motiv pentru asta".

Luna trecută, Fed a majorat dobânda de referință, în intervalul 2%-2,25%, menținând estimările privind o nouă majorare până la finelelui 2018. Majorarea a fost a treia din acest an și a opta din decembrie 2015, când Fed a întrerupt politica de relaxare monetară adoptată ca răspuns la criza financiară. O nouă majorare a dobânzii de referință pe piața americană este așteptată în luna decembrie.

Totodată, banca centrală a SUA a retras din piață 250 de miliarde din dolarii „tipăriți”, iar bilanțul instituției a ajuns la nivelurile din anul 2014.

Săptămâna aceasta, Fondul Monetar Internațional (FMI) a  avertizat că riscurile din sistemul financiar mondial au crescut în ultimele șase luni și ar putea să se accentueze în mod semnificiativ dacă presiunile de pe piețele emergente vor escalada sau tensiunile din relațiile comerciale vor continua să se amplifice.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiunile
sua
s&p 500
europene
trump
burse