Acțiunile Fondul Proprietatea pierd 3 procente și jumătate în contextul incertitudinii viitorului administrării Franklin Templeton

Acțiunile Fondul Proprietatea pierd 3 procente și jumătate în contextul incertitudinii viitorului administrării Franklin Templeton

Sursa foto: Dana Rothstein | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 25 sep 2023

În ziua Adunării Generale a Acționarilor în care mandatul americanilor de la Franklin Templeton a fost prelungit cu doar un an, Fondul Proprietatea avut o zi negativă în ringul bursier pentru titlurile sale, iar capitalizarea de piață a coborât la 2,5 miliarde lei.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

Aflată pe un puseu de vânzare, bursa din Germania a atins minime ale ultimelor 6 luni, indicele DAX40 de la Frankfurt testând un minim intraday aproape de reperul de 15.300 de puncte. Piața de capital românească a reușit să se mențină la niveluri apropiate închiderii de la sfârșitul săptămânii trecute și pare concentrată pe consumarea poveștilor locale.

Ziua de tranzacționare de la BVB a început cu un eveniment de promovare a acțiunilor AROBS Transilvania (AROBS) la cota pieței reglementate. În condițiile unor transferuri depășind cu puțin pragul de 1 million de lei, titlurile societății de IT cu sediul în Cluj-Napoca au staționat la prețul de 1,0880 lei/acțiune, la care capitalizarea bursieră a emitentului se ridică la 947,97 milioane lei (191,61 milioane euro). Este un nivel cu aproximativ 20% peste valoarea de piață a intrării acestei societăți în ringul pieței AeRO la sfârșitul anului 2021.

EXCLUSIV Un val de listări tehnice se prefigurează la bursă. Antreprenorii vor utiliza taxarea cu 1% pentru a realiza exit-ul sau a vinde acțiuni CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un val de listări tehnice se prefigurează la bursă. Antreprenorii vor utiliza taxarea cu 1% pentru a realiza exit-ul sau a vinde acțiuni

Un alt eveniment corporativ local - AGA de la Fondul Proprietatea (FP) -  a marcat sesiunea de la BVB. Titlurile societății au suferit un recul de 3,43%, până la prețul de 0,4080 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 9,73 milioane lei. Replierea către nivelul care conferă Fondului o capitalizare bursieră de 2,53 miliarde lei a venit în contextul în care acționarii au aprobat un mandat prelungit cu doar un an pentru americanii de la Franklin Templeton și nu unul de 4 ani, cum solicitaseră cei care au asigurat administrarea unică în ultimii 13 ani.

Acționarii au aprobat, la solicitarea Ministerul Finanțelor , acționar cu o deținere de 5,97% din titluri, "demararea unei proceduri transparente de selecție a unui nou administrator al Fondului și să stabilească noi obiective, criterii de performanță și condiții de remunerare realiniate potrivit acestor obiective".

ULTIMA ORĂ Ministerul Finanțelor a renunțat la intenția de a impozita veniturile din dobânzi la titluri de stat - surse Profit.ro CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ministerul Finanțelor a renunțat la intenția de a impozita veniturile din dobânzi la titluri de stat - surse Profit.ro

Cu Franklin Templeton la timonă, ultima faptă bună a Fomndului pentru piața de capital a fost listarea Hidroelectrica (H2O), titluri ale cărei societăți au avansat cu 0,42%, până la prețul de 120,50 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 16,53 milioane lei, reprezentând nu mai puțin de 30,64% din rulajul de 53,94 milioane lei (10,86 milioane euro) al pieței de acțiuni.

O dinamică apropiată au avut-o și acțiunile bancare: +0,53%, până la prețul de 22,86 lei/acțiune, pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV) ce au cumulat schimburi de 6,08 milioane lei, și +0,51%, până la prețul de 15,72 lei/acțiune, pentru titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) ce au adunat volume echivalente cu 1,39 milioane lei.

Simtel Team, care a montat un sfert din puterea instalată de centrale fotovoltaice a României, raportează creșteri explozive ale afacerilor și câștigurilor CITEȘTE ȘI Simtel Team, care a montat un sfert din puterea instalată de centrale fotovoltaice a României, raportează creșteri explozive ale afacerilor și câștigurilor

Sunt mișcări ce au avut forța de a trage în sus piața, cu o apreciere de 0,15%, până la nivelul de 14.435,35 de puncte a indicelui reprezentativ BET, care, din punct de vedere tehnic, păstrează intract impulsul pe termen scurt care a adus cotația pe noi maxime istorice.

Acțiunile Fondul Proprietatea pierd 3 procente și jumătate în contextul incertitudinii viitorului administrării Franklin Templeton

Decinul titlurilor FP a tras în teritoriu negativ, -1,54%, indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 53.214,95 de puncte. Celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor de pe segmentul de energie și utilități a urcat cu doar 0,04%.

EXCLUSIV Guvernul a renunțat la intenția de a înjumătăți cotele de impunere asupra câștigurilor la bursă, din transferul titlurilor de valoare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul a renunțat la intenția de a înjumătăți cotele de impunere asupra câștigurilor la bursă, din transferul titlurilor de valoare

În această notă de neclintire au fost și acțiunile producătorilor de gaze naturale:  -0,08%, până la prețul de 0,5995 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), ce au întrunit cea de-a 3-a activitate a zilei, de 7,30 milioane lei, și staționare la prețul de 44,05 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz (SNG), ce au adunat transferuri de 1,14 milioane lei.

În rest, reperul unor tranzacții de 1 milion de lei a mai fost depășit de titlurile de stat cu scadența în martie 2024 (R2403A) și de titlurile MedLife (M), care s-au apreciat cu 1,56%, până la prețul de 4,56 lei/acțiune, la care capitalizarea bursieră a furnizorului de servicii medicale se ridică la 2,42 miliarde lei (489,75 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
hidroelectrica