Acțiunile Fondul Proprietatea pierd 3 procente și jumătate în contextul incertitudinii viitorului administrării Franklin Templeton

Acțiunile Fondul Proprietatea pierd 3 procente și jumătate în contextul incertitudinii viitorului administrării Franklin Templeton

Sursa foto: Dana Rothstein | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 25 sep 2023

În ziua Adunării Generale a Acționarilor în care mandatul americanilor de la Franklin Templeton a fost prelungit cu doar un an, Fondul Proprietatea avut o zi negativă în ringul bursier pentru titlurile sale, iar capitalizarea de piață a coborât la 2,5 miliarde lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Aflată pe un puseu de vânzare, bursa din Germania a atins minime ale ultimelor 6 luni, indicele DAX40 de la Frankfurt testând un minim intraday aproape de reperul de 15.300 de puncte. Piața de capital românească a reușit să se mențină la niveluri apropiate închiderii de la sfârșitul săptămânii trecute și pare concentrată pe consumarea poveștilor locale.

Ziua de tranzacționare de la BVB a început cu un eveniment de promovare a acțiunilor AROBS Transilvania (AROBS) la cota pieței reglementate. În condițiile unor transferuri depășind cu puțin pragul de 1 million de lei, titlurile societății de IT cu sediul în Cluj-Napoca au staționat la prețul de 1,0880 lei/acțiune, la care capitalizarea bursieră a emitentului se ridică la 947,97 milioane lei (191,61 milioane euro). Este un nivel cu aproximativ 20% peste valoarea de piață a intrării acestei societăți în ringul pieței AeRO la sfârșitul anului 2021.

EXCLUSIV Un val de listări tehnice se prefigurează la bursă. Antreprenorii vor utiliza taxarea cu 1% pentru a realiza exit-ul sau a vinde acțiuni CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un val de listări tehnice se prefigurează la bursă. Antreprenorii vor utiliza taxarea cu 1% pentru a realiza exit-ul sau a vinde acțiuni

Un alt eveniment corporativ local - AGA de la Fondul Proprietatea (FP) -  a marcat sesiunea de la BVB. Titlurile societății au suferit un recul de 3,43%, până la prețul de 0,4080 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 9,73 milioane lei. Replierea către nivelul care conferă Fondului o capitalizare bursieră de 2,53 miliarde lei a venit în contextul în care acționarii au aprobat un mandat prelungit cu doar un an pentru americanii de la Franklin Templeton și nu unul de 4 ani, cum solicitaseră cei care au asigurat administrarea unică în ultimii 13 ani.

Acționarii au aprobat, la solicitarea Ministerul Finanțelor , acționar cu o deținere de 5,97% din titluri, "demararea unei proceduri transparente de selecție a unui nou administrator al Fondului și să stabilească noi obiective, criterii de performanță și condiții de remunerare realiniate potrivit acestor obiective".

ULTIMA ORĂ Ministerul Finanțelor a renunțat la intenția de a impozita veniturile din dobânzi la titluri de stat - surse Profit.ro CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ministerul Finanțelor a renunțat la intenția de a impozita veniturile din dobânzi la titluri de stat - surse Profit.ro

Cu Franklin Templeton la timonă, ultima faptă bună a Fomndului pentru piața de capital a fost listarea Hidroelectrica (H2O), titluri ale cărei societăți au avansat cu 0,42%, până la prețul de 120,50 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 16,53 milioane lei, reprezentând nu mai puțin de 30,64% din rulajul de 53,94 milioane lei (10,86 milioane euro) al pieței de acțiuni.

O dinamică apropiată au avut-o și acțiunile bancare: +0,53%, până la prețul de 22,86 lei/acțiune, pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV) ce au cumulat schimburi de 6,08 milioane lei, și +0,51%, până la prețul de 15,72 lei/acțiune, pentru titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) ce au adunat volume echivalente cu 1,39 milioane lei.

Simtel Team, care a montat un sfert din puterea instalată de centrale fotovoltaice a României, raportează creșteri explozive ale afacerilor și câștigurilor CITEȘTE ȘI Simtel Team, care a montat un sfert din puterea instalată de centrale fotovoltaice a României, raportează creșteri explozive ale afacerilor și câștigurilor

Sunt mișcări ce au avut forța de a trage în sus piața, cu o apreciere de 0,15%, până la nivelul de 14.435,35 de puncte a indicelui reprezentativ BET, care, din punct de vedere tehnic, păstrează intract impulsul pe termen scurt care a adus cotația pe noi maxime istorice.

Acțiunile Fondul Proprietatea pierd 3 procente și jumătate în contextul incertitudinii viitorului administrării Franklin Templeton

Decinul titlurilor FP a tras în teritoriu negativ, -1,54%, indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 53.214,95 de puncte. Celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor de pe segmentul de energie și utilități a urcat cu doar 0,04%.

EXCLUSIV Guvernul a renunțat la intenția de a înjumătăți cotele de impunere asupra câștigurilor la bursă, din transferul titlurilor de valoare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul a renunțat la intenția de a înjumătăți cotele de impunere asupra câștigurilor la bursă, din transferul titlurilor de valoare

În această notă de neclintire au fost și acțiunile producătorilor de gaze naturale:  -0,08%, până la prețul de 0,5995 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), ce au întrunit cea de-a 3-a activitate a zilei, de 7,30 milioane lei, și staționare la prețul de 44,05 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz (SNG), ce au adunat transferuri de 1,14 milioane lei.

În rest, reperul unor tranzacții de 1 milion de lei a mai fost depășit de titlurile de stat cu scadența în martie 2024 (R2403A) și de titlurile MedLife (M), care s-au apreciat cu 1,56%, până la prețul de 4,56 lei/acțiune, la care capitalizarea bursieră a furnizorului de servicii medicale se ridică la 2,42 miliarde lei (489,75 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
hidroelectrica