Acțiunile Oil Terminal se apreciază cu 15%, până la un maxim al ultimilor 4 ani, în ziua în care FP anunță că și-a coborât deținerea sub pragul de 5%

Acțiunile Oil Terminal se apreciază cu 15%, până la un maxim al ultimilor 4 ani, în ziua în care FP anunță că și-a coborât deținerea sub pragul de 5%

Sursa foto: dreamstime.com

scris 1 mar 2017

Fondul Proprietatea și-a redus participația de la Oil Terminal la 3,80% din titluri, față de deținerea anterioară de 5,39% din capitalul social. În ziua pubicării anunțului a fost o nouă explozie a prețului în limita plafonului de 15%, acțiunile regăsindu-se pe un nou maxim al ultimilor 4 ani.

Raportări contradictorii privind profitabilitatea companiei la începutul anului trecut și perspectiva unei majorări de capital penalizatoare pentru investitorii de portofoliu care ar fi obligat investitorii să aducă bani de acasă de aproapr 4,5 ori mai mulți decât întreaga lor deținere au încercat nervii acționarilor companiei Oil Terminal (OIL).

Acum răbdarea de a sta pe acțiuni pare a fi răsplătită. Astăzi, titlurile companiei au atins un nou maxim al ultimilor ani de 0,1745 lei/acțiune, după o creștere de 15% în limita plafonului maxim de creștere pentru o zi de tranzacționare admisă de sistemul de tranzacționare al operatorului Bursa de Valori București pe a cărei platformă sunt listate titlurile companiei.

Acțiunile Oil Terminal se apreciază cu 15%, până la un maxim al ultimilor 4 ani, în ziua în care FP anunță că și-a coborât deținerea sub pragul de 5%

La orele prânzului, acțiunea Oil Terminal rămăsese fără ofertă, potrivit platformei de tranzacțonare a IFB Finwest. La acest nivel de preț, capitalizarea bursieră a companiei este de 101,63 milioane lei (22,50 milioane euro).

Explozia de preț – echivalent pentru o creștere de aproape 75% de la sfârșitul lunii ianuarie – este explicabilă, în opinia lui Greg Konieczny, manager al Fondului Proprietatea (FP) din partea companiei de administrare Franklin Templeton. Este perspectiva dividendului cea care a atras investitorii. „Lumea s-a trezit că de fapt sunt profituri care sunt de împărțit către acționari”, a declarat acesta pentru Profit.ro.

Ce a discutat astăzi managerul FP cu șeful Guvernului. Listarea Hidroelectrica încă este departe CITEȘTE ȘI Ce a discutat astăzi managerul FP cu șeful Guvernului. Listarea Hidroelectrica încă este departe

Cu toate acestea, Fondul a fost la vânzare în aceste zile. Potrivit unei notificări către bursă, FP și-a redus participația la 22,14 milioane acțiuni Oil Terminal, respectiv la 3,80 din capitalul social al companiei, față de deținerea anterioară de 31,40 milioane titluri, echivalentul a 5,39% din totalul acestora.

Fondul Proprietatea se află în litigiu cu compania, contestând în instanță și blocând până în momentul de față majorarea de capital care ar obliga acționarii investitori de portofoliu să vină cu sume agregate de 105,38 milioane lei doar pentru a-și conserva nivelul participației față de aportul în natură de 155,61 milioane lei al statului echivalent cu valoarea a 2 terenuri pe care își desfășoară activitatea societatea. „Este o poveste lungă. Nu știu când se va termina”, spune Konieczny.

viewscnt
Afla mai multe despre
oil terminal
fondul proproetatea
greg konieczny
bvb
bursa