Acțiunile OMV Petrom dau impuls mișcării de revenire de la BVB. Volume robuste pentru întreaga piață

Acțiunile OMV Petrom dau impuls mișcării de revenire de la BVB. Volume robuste pentru întreaga piață

Sursa foto: Anton Medvedev / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 mar 2020

Cu un salt de 3,6%, titlurile celei mai importante companii petroliere românești au tractat indicii principali pentru a 3-a zi consecutivă de recuperare a căderii de 10% antrenate de turbulențele din piețele financiare internaționale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Detensionarea climatului din mediul investițional extern pe măsura estompării efectelor știrilor privind extinderea epidemiei cu coronavirus și angajamentul arătat de băncile centrale pentru relaxarea condițiilor monetare în contracararea panicii din piețe au condus la o zi favorabilă activelor de risc la nivel mondial, iar aceasta s-a răsfrânt favorabil asupra activității de tranzacționare la Bursa de Valori București.

Ziua a fost „verde”, în continuarea unei mișcări de revenire care a debutat luni, chiar dacă amplitudinea impulsului de apreciere a fost ceva mai atenuată. Volumele sunt pe o tentă de declin, dar încă rulajul de 50,13 milioane lei (10,43 milioane euro) a fost peste media ultimilor 3 ani. Remarcabil, însă, reperul unor transferuri de 1 milion de lei a fost depășit pentru 10 emitenți, fiind o nouă sesiune în care lichiditatea este mai bine distribuită.

Din grajd pe bursă. Norofert intră la tranzacționare ca o companie de 25 milioane de lei și vizează atacarea pieței agricole americane CITEȘTE ȘI Din grajd pe bursă. Norofert intră la tranzacționare ca o companie de 25 milioane de lei și vizează atacarea pieței agricole americane

Cele mai mari tranzacții, de 13,55 milioane lei, au fost realizate pe titlurile Băncii Trransilvania (TLV), care au staționat la prețul de 2,5050 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a avansat cu 0,26%, până la prețul de 15,48 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,65 milioane lei.

Tonul creșterilor a fost, însă, dat de titlurile OMV Petrom (SNP), care au avut un salt de 3,59%, până la prețul de 0,4040 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 7,13 milioane lei, care au sfidat ziua negativă pentru cotația internațională a petrolului. AGA de la societatea petrolieră l-a numit în board pe Niculae Havrileț în locul fostului vicepremier Sevil Shhaideh.

Cu pondere importantă în interiorul principalilor indici, titlurile OMV Petrom au antrenat creșteri generalizate: +1,21% pentru indicele BET-NG, +0,72% pentru indicele BET Plus și +0,76% pentru indicele BET, care a închis la nivelul de 9.766,69 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele s-a oprit în această sesiune sub mediile mobile de viteză în proporții Fibonacci, respectiv cele de 55 de zile (EMA55) și de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat.

Acțiunile OMV Petrom dau impuls mișcării de revenire de la BVB. Volume robuste pentru întreaga piață

 

Titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au urcat cu 0,87%, până la prețul de 34,85 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al zilei de 5,33 milioane lei. Tot la capitolul energetic, titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au apreciat cu 0,39%, până la prețul de 15,38 lei/acțiune, iar titlurile Transelectrica (TEL) au staționat la prețul de 19,80 lei/acțiune, pe fiecare dintre emitenți fiind cumulate schimburi depășind cu puțin 1,10 milioane lei.

EXCLUSIV Borbely, Hidroelectrica, revenit din Marea Britanie: Compania poate fi listată până la Crăciun. Interes mare la Londra CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Borbely, Hidroelectrica, revenit din Marea Britanie: Compania poate fi listată până la Crăciun. Interes mare la Londra

Pe tranzacții de 2,25 milioane lei, titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) au crescut cu 5,10%, până la prețul de 0,3300 lei/acțiune. Este o conectare la o mișcare de revenire generalizată a burselor majore europene: +1,44% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,45% pentru indicele FTSE de la Londra, +1,33% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,19% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt. Mai prudentă a fost reacția la nivel regional: -1,52% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,06% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,42% pentru indicele PX de la Praga.

La BVB, pe fondul unor schimburi de 4,09 milioane lei, titlurile Digi Communications (DIGI) au staționat la nivelul de 33,00 lei/acțiune, care încă este cu 17,50% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice de listare derulate în primăvara anului de 2017.

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au câștigat 0,37%, până la prețul de 1,3450 lei/acțiune, pe transferuri de 3,84 milioane lei. Este o tendință slabă în acord cu lipsa de direcție, +0,01%, a indicelui BET-FI, care a închis la nivelul de 48.672,62 de puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
digi