Administratorul Fondului Proprietatea vrea majorarea de peste 4 ori a comisionului de administrare. Ministerul Finanțelor se opune: 1,35% e suficient

Administratorul Fondului Proprietatea vrea majorarea de peste 4 ori a comisionului de administrare. Ministerul Finanțelor se opune: 1,35% e suficient
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 26 feb 2024

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a propus pentru AGA FP de luna viitoare modificarea contractului de administrare, în sensul majorării de 4,4 ori a ratei sale de remunerare de bază, de la 0,45% la 2% din capitalizarea Fondului, proporțională cu scăderea acesteia, însă Ministerul Finanțelor, unul dintre cei mai importanți acționari, cu peste 10% din drepturile de vot, spune că o triplare, la 1,35%, este suficientă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

″(…) comisionul de bază propus reprezintă o creștere de la 0,45%, din cauza dimensiunii semnificativ mai mici a Fondului, ca urmare a distribuției a 11,27 miliarde lei în cursul exercițiului financiar 2023, inclusiv distribuția veniturilor integrale din oferta publică inițială Hidroelectrica și din vânzarea participațiilor Fondului la grupul de companii Enel. Mărimea Fondului la 30 noiembrie 2023 era de 3,31 miliarde lei, comparativ cu 14,64 miliarde lei la 30 noiembrie 2022″, este justificarea Franklin Templeton.

Falimentul Pepco în Austria: închide toate magazinele. Sute de angajați afectați CITEȘTE ȘI Falimentul Pepco în Austria: închide toate magazinele. Sute de angajați afectați

Comisionul de administrare se calculează astfel: rata procentuală de remunerare se înmulțește cu baza de calcul, care este compusă din: a) numărul de acțiuni plătite ale Fondului Proprietatea, considerat în mod zilnic, minus b) media ponderată, pe perioada de calcul aplicabilă, a numărului de acțiuni proprii decontate ale Fondului Proprietatea, împreună cu echivalentul în acțiuni ordinare a certificatelor de depozit globale ale Fondului Proprietatea având ca suport acțiuni ale Fondului Proprietatea, (c) înmulțind apoi numărul rezultat cu prețul de piață mediu ponderat al acțiunilor Fondului Proprietatea calculat pentru perioada de calcul aplicabilă.

″În plus, creșterea propusă a comisionului de bază, având în vedere dimensiunea mai mică a Fondului, este în concordanță cu comisioanele percepute de fondurile închise de capital privat și trusturile de investiții listate la Bursa de Valori din Londra (…)″, mai menționează Franklin Templeton.

TABEL Au venit rezultatele la simulare Evaluare Națională 2024: Dezastru la matematică. Lucrările au fost corectate pentru prima dată digital CITEȘTE ȘI TABEL Au venit rezultatele la simulare Evaluare Națională 2024: Dezastru la matematică. Lucrările au fost corectate pentru prima dată digital

În replică, Ministerul Finanțelor a trimis o completare la convocatorul AGA, în care propune un comision de bază de 1,35%.

″În cadrul documentației suport, aferentă punctului 1 aflat pe ordinea de zi, este prezentată a analiză comparativă a nivelului comisionului de administrare perceput de alte fonduri închise de capital privat și trusturi de investiții listate la Bursa de Valori din Londra, din cadrul căreia se evidențiază o medie ponderată de 1,35 % a comisionului de administrare, nefiind justificată creșterea ratei comisionului de bază la 200 de puncte de bază (2%) pe an, în condițiile în care alte fonduri de dimensiune comparabilă au un comision în medie de 1,35%″, a argumentat instituția.

Rata de deprivare materială și socială în rândul tinerilor este de patru ori mai mare în România decât în UE CITEȘTE ȘI Rata de deprivare materială și socială în rândul tinerilor este de patru ori mai mare în România decât în UE

În plus, ministerul vrea ca strategia Fondului aplicabilă perioadei de mandat 1 aprilie 2024 - 31 martie 2025 să cuprindă conservarea portofoliului actual.

″În conformitate cu hotărârea AGOA din 25.09.2023, mandatul Franklin Templeton a fost reînnoit, pentru o perioadă de 1 (un) an, începând cu data de 1 aprilie 2024 si până în 31 martie 2025, perioadă în care Comitetul Reprezentanților urmează a desfășura o procedură de selecție transparentă și competitivă pentru desemnarea noului administrator, sens în care se impune ca strategia Fondului aplicabilă perioadei menționate mai sus să cuprindă conservarea portofoliului actual administrat de Franklin Templeton, astfel încât noul administrator să poată dezvolta o strategie a Fondului, pe termen mediu și lung, având la bază un portofoliu solid″, a transmis Ministerul Finanțelor.

Miniștrii europeni ai Finanțelor vor să majoreze sumele alocate pentru apărare dar nu știu cum CITEȘTE ȘI Miniștrii europeni ai Finanțelor vor să majoreze sumele alocate pentru apărare dar nu știu cum

Poziția sa este consistentă cu votul de la cea mai recentă AGA a FP, la care Finanțele au reușit să blocheze aprobarea vânzării deținerilor Fondului la companiile de stat Aeroporturi București, Portul Constanța și Societatea Națională a Sării (Salrom), însă nu și pe cea a cedării participației FP la Engie și nici pe cea privind răscumpărarea a până la 1 miliard de acțiuni proprii.

Ulterior acelei ședințe AGA, Franklin Templeton a transmis că votul nu îl împiedică să pregătească astfel de tranzacții în viitor.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea comision de administrare
franklin templeton comision de administrare
fondul proprietatea ministerul finanțelor
fondul proprietatea vânzări participații