ASF trimite Bursei o scrisoare pentru reducerea cotei percepute din valoarea tranzacțiilor

ASF trimite Bursei o scrisoare pentru reducerea cotei percepute din valoarea tranzacțiilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 dec 2018

Autoritatea de Supraveghere Financiară trimite Bursei de Valori București o scrisoare prin care își exprimă intenția reducerii, ulterior înființării unei Contrapărți Centrale (CCP) locale, a cotei percepute din valoarea tranzacțiilor cu instrumente financiare încheiate în cadrul BVB și care vor fi compensate printr-o CCP locală, la cel puțin 0,03% (scădere cu 50% față de valoarea actuală) și cel mult 0,02% (scădere cu 66,67%).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Anterior, Ovidiu Wlassopol, membru în boardul Autorității de Supraveghere Financiară, a declarat că reglementatorul pieței ar urma să reducă la 0,02% comisionul pe tranzacții, de la 0,06% cât este în prezent, ca urmare a unui pachet de facilități introdus în paralel cu crearea unei contrapărți centrale românești.

 

Proiectul de contraparte centrală, pentru care în curând Bursa de Valori București va solicita aprobarea acționarilor săi este astfel susținut de ASF nu numai prin suportul acordat în problemele de reglementare a sistemului post-tranzacționare, dar și prin susținerea unei taxări mai mici a activității de tranzacționare în regim bursier, astfel încât costul să fie redus la nivelul investitorului.

Astfel, comisionul de tranzacționare perceput acum de supraveghetorul pieței ar urma să fie coborât la 0,02%, de la 0,06%. Acesta va fi mai departe transferat în piață de Bursă, prin reducerea taxării tranzacțiilor în ansamblul lor.

EXCLUSIV Guvernul lucrează la eliminarea impozitului din câștiguri pe bursă. Ar ajuta Bursa de Valori București și ar pune investitorii români pe picior de egalitate cu nerezidenții. Impactul bugetar ar fi infim CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul lucrează la eliminarea impozitului din câștiguri pe bursă. Ar ajuta Bursa de Valori București și ar pune investitorii români pe picior de egalitate cu nerezidenții. Impactul bugetar ar fi infim

Măsura are sens întrucât, prin existența unei contrapărți centrale, crește siguranța operațiunilor post-tranzacționare și este redus riscul de contraparte. Managementul marjelor și al expunerilor de către noua entitate preia indirect o parte din însărcinările ASF pentru creșterea siguranței tranzacțiilor în regim bursier.

Proiectul unei contrapărți centrale românești s-a conturat ca cel care trebuie urmat – în detrimentul conectării la o entitate simlară deja existentă sau crearea unei contrapărți regionale – în această primăvară, când, la Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor care a urmat celei de bilanț, acționarii BVB au aprobat de principiu o investiție de 7 milioane de euro pentru realizarea unei astfel de instituții.

Contrapartea centrală este necesară pentru existența unei piețe lichide a derivatelor la BVB, deschizând posibilitatea achiziționării de acțiuni în marjă, dar și vânzărilor în lipsă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
bvb
bursa
contraparte centrala
ovidiu wlassopol