Au tras la țintă! Brokerii și analiștii care au participat la un sondaj realizat la Profit.ro la finalul anului trecut au indicat în medie un nivel al indicelui BET pentru sfârșit de 2017 cu numai 0,11% peste închidere

Au tras la țintă! Brokerii și analiștii care au participat la un sondaj realizat la Profit.ro la finalul anului trecut au indicat în medie un nivel al indicelui BET pentru sfârșit de 2017 cu numai 0,11% peste închidere

Sursa foto: Whyframeshot / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 2 ian 2018

Deși au furnizat proiecții disparate cu privire la unde se va regăsi indicele reprezentativ BET de la BVB la acest final de an, profesioniștii pieței contactați de Profit.ro la sfârșitul lui 2016 au indicat un nivel mediu de 7.762,33 puncte, cu numai 0,11% peste închiderea de 7.753,74 puncte. Prin contrast, toți au fost surprinși de amplitudinea creșterii de aproape 20% a bursei americane.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Consimțit de la început de Profit.ro ca un joc și nicidecum ca o prognoză de acuratețe, cu atât mai puțin ca o recomandare în strategiile de investiții, sondajul realizat în rândul profesioniștilor pieței cu care colaborăm la începutul anului de tranzacționare cu proiecții despre unde ar putea închide indicii bursieri în decembrie a dat un rezultat uluitor în 2017. Nivelul agregat mediu are o deviație minimală în cazul indicelui BET față de reperul de 7.753,74 de puncte unde s-a regăsit la sfârșitul ultimei sesiuni de la BVB a acestui an.

Proiecția pentru un nivel de 7.762,33 puncte rezultată din compilarea valorilor avansate de cei 9 respondenți este cu numai 0,11% peste ceea ce s-a întâmplat în realitate. Performanța este cu atât mai remarcabilă cu cât anul a fost marcat de o volatilitate foarte ridicată, iar aprecierea este de 9,44% față de ultimul nivel din 2016 al indicelui titlurilor blue-chip de la BVB.

Au tras la țintă! Brokerii și analiștii care au participat la un sondaj realizat la Profit.ro la finalul anului trecut au indicat în medie un nivel al indicelui BET pentru sfârșit de 2017 cu numai 0,11% peste închidere

Chiar și proiecția mediană – dacă îndepărtăm cea mai optimistă estimare pentru 8.500 de puncte a lui Laurențiu Roșoiu, director general adjunct la Star Asset Management și pe cea mai negativă, pentru un nivel de 7.200 de puncte, indicată de Claudiu Cazacu, Chief Strategist la furnizorul de servicii de tranzacționare forex XTB România – a fost de 7.737,28 puncte, cu numai 0,21% sub valoarea de închidere a indicelui BET.

Este un rezultat care derivă, totuși, din estimări destul de distanțate și care au la bază argumentații diferite. De fapt, demersul este realizat de Profit.ro nu neapărat pentru a obține o prognoză care să se adeverească, ci tocmai ca pretext pentru enunțarea unor fenomene sau aspecte care ar putea influența tranzacționarea peste an și la care investitorii ar trebui să se gândească.

Câștigătorul este...

Rezultatul agregării datelor nu poate fi minimalizat, însă, în realitate, o singură predicție a fost aproape de ceea ce s-a întâmplat până la final. Aceasta îi aparține lui Nicu Grigoraș, pe atunci director de tranzacționare și Front Office la SSIF Intercapital Invest, casă de brokeraj ce s-a retras între timp din activitatea de servicii de intermediere, trecând portofoliul către SSIF Tradeville.

Nivelul de 7.761 puncte indicat de Grigoraș nu era unul ales arbitrar, ci reprezenta maximul atins intraday în anul 2015. „În cazul în care creșterea economică se va menține peste 4%-4,5% în 2017 și dacă listarea Hidroelectrica se va realiza pe parcursul anului viitor, cred că indicele BET poate aduce investitorilor în 2017 un randament total, din evoluția prețului și dividende de aproximativ 10%-15%”, spunea traderul în argumentația sa remisă Profit.ro.

Toți respondenții au mizat corect pe creșterea bursei

Nu îl vedem neapărat pe Grigoraș de la Intercapital ca pe un câștigător de concurs, după cum nici nu exagerăm țintirea remarcabilă a proiecției agregate tocmai pentru că știm cât de greu sunt de citit piețele și cât de ușor pot balansa către o direcție sau alta evoluțiile pe parcursul unui an.

De fapt, dacă ne uităm chiar și la cele mai temerare estimări, niciuna nu s-a apropiat de valoarea maximă de 8.769,41 puncte pe care indicele BET se afla la sfârșitul lunii mai, în plin elan antrenat de dividende.

Proiecții pentru un reper de 8.000 de puncte la final de an 2017 au mai furnizat Simion Tihon, broker la Prime Transaction, Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la SSIF Tradeville și Ovidiu Șerdean, broker la agenția din Deva a IFB Finwest. Dividendele și tractarea pieței românești de către un an anticipat corect ca fiind bun de către piețele de acțiuni mondiale erau principalele argumente în favoarea acestei avansări optimiste.

Mai rezervate au fost anticipările de 7.400 de puncte ale lui Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani și cele de 7.500 de puncte ale lui Dragoș Mesaroș, broker la SSIF Goldring din Târgu Mureș și Liviu Moldovan, în prezent analist la Admiral Markets. De altfel, toate proiecțiile pentru Profit .ro ale respondenților au anticipat un an de creșteri la BVB, diferența fiind reprezentată doar de amplitudinea acestora.

Un galop deloc anticipat al bursei americane

Corect au văzut în cea mai mare parte profesioniștii pieței contactați de Profit.ro și parcursul Bursei de la New York ca fiind unul pozitiv, însă escaladarea din maxime în maxime pentru o închidere a indicelui S&P500 la nivelul de 2.673,61 puncte, cu 19,42% peste ultima valoare de tranzacționare a anului trecut a excedat orice așteptări.

Cea mai optimist proiecție, a lui Roșoiu de la Star AM abia a țintit nivelul de 2.600 de puncte. Destul de temerare – dar nu ca și investitorii americani, s-a dovedit – au fost și estimările pentru 2.500 de puncte pe indicele principal de la New York ale lui Dumitrescu de la TradeVille și Moldovan, care timp de peste 10 ani de zile a tranzacționat pe piețele externe pentru o casă de brokeraj românească. Ultimul a anticipat corect, că ridicările de dobândă operate de Rezerva Federală Americană nu vor avea impact negativ asupra bursei locale.

Au tras la țintă! Brokerii și analiștii care au participat la un sondaj realizat la Profit.ro la finalul anului trecut au indicat în medie un nivel al indicelui BET pentru sfârșit de 2017 cu numai 0,11% peste închidere

Murgoci de la Estinvest și Grigoraș de la Intercapital au mizat pe aprecieri de 10% a indicelui american – la jumătate față de performanța până la final de S&P500 – ceea ce echivala un nivel de 2.460 de puncte. Încă și mai conservator a fost Mesaroș de la Goldring care indica un nivel de 2.400 de puncte.

Prognozele reținute sau pesimiste au fost infirmate de piață. Tihon de la Prime Transaction se aștepta ca bursa americană să bată pasul pe loc și indica un nivel de final de an de 2.250 pentru indicele S&P500. „Este greu de crezut că bursa din SUA va continua și în 2017 raliul din ultimii ani”, afirma acesta.

Cazacu de la XTB și Șerdean de la IFB Finwest chiar preconizau un declin mediu de 6% al acțiunilor americane, indicând un nivel de 2.100 de puncte pentru indicele S&P500. Temerile erau legate tot de vechimea trendului care a plecat din martie 2009 de la nivelul de 666 de puncte. „O corecție este posibilă după o creștere susținută de 8 ani. Nu cred într-o scădere de amploare pentru că încă sunt mulți bani ieftini în piață”, declara Șerdean, fondator la Deva în urmă cu peste 10 ani a primului club al investitorilor de portofoliu.

viewscnt
Afla mai multe despre
nicu grigoras
ovidiu serdean
marcel murgoci
claudiu cazacu
liviu moldovan
simion tihon