Bursa a îmbrăcat costumul lui Moș Crăciun. Indicii de la BVB au avut culoarea roșie la reluarea tranzacționării

Bursa a îmbrăcat costumul lui Moș Crăciun. Indicii de la BVB au avut culoarea roșie la reluarea tranzacționării

Sursa foto: George Tsartsianidis / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 27 dec 2017

Pe fondul unei lichidități reduse în piața reglementată, specifică perioadelor de vacanță, indicii principali de la Bursa de Valori București au avut un declin de aproape un procent.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Investitorii au revenit după suspendarea de la tranzacționare de 4 zile pe perioada Sărbătorii Crăciunului fără  un apetit foarte mare de „a da în butoane”. Volumele au fost mici, sub 2,7 milioane lei în piața reglementată. Dacă la debut cotațiile s-au regăsit în zona nivelurilor de referință ale sesiunii precedente, ulterior, lipsa de susținere la cumpărare a determinat o alunecare a acțiunilor în a 2-a parte a orarului de tranzacționare. Este o mișcare intraday surprinsă pe graficul atașat mai jos al indicelui reprezentativ BET.

Bursa a îmbrăcat costumul lui Moș Crăciun. Indicii de la BVB au avut culoarea roșie la reluarea tranzacționării

Indicele BET a pierdut 0,95%, pentru o închidere la nivelul de 7.722,38 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus s-a depreciat cu 0,90%. Piața nu a avut suflu în condițiile în care și în Europa oscilațiile față de referință au fost modeste, cu excepția indicelui WIG20 de la Varșovia, care a câștigat 1,43%. Restul închiderilor au fost divergente: -0,09% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,37% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,08% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,02% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,42% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,21% pentru indicele PX de la Praga.

69% din tranzacții, efectuate pe titlurile Băncii Transilvania și Fondul Proprietatea

Piața a fost acaparată de acțiunile Băncii Transilvania (TLV), activitatea de tranzacționare pe acest emitent reprezentând 63,44% din rulajul de 22,53 milioane lei (4,84 milioane euro) al pieței de acțiuni, respectiv transferuri de 4,21 milioane lei în piața reglementată și o tranzacție specială de 4,62 milioane titluri, cu o valoare de 10,08 milioane lei. Cotația a suferit un recul de 1,61%, până la prețul de 2,1400 lei/acțiune.

Al 2-lea rulaj al zilei, de 1,27 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au depreciat cu 0,58%, până la nivelul de 0,8570 lei/acțiune. Emitentul ar urma să anunțe parametrii unei oferte publice de răscumpărare programată a se derula pentru un număr de 1,20 miliarde acțiuni FP. Indicele financiar BET-FI, în componența căruia titlurile Fondului au cea mai importantă pondere, a avut un declin de 0,19%, supraperformând mediei pieței, închiderea fiind la nivelul de 39.721,27 puncte, cu o treime peste ultima valoare de tranzacționare a anului trecut.

Scădere semnificativă pe acțiunile Turbomecanica

În rest, niciun alt emitent de la cota BVB nu a mai depășit volume echivalente cu 1 milion de lei. Cel mai aproape de acest reper, cu transferuri de aproximativ 907.000 de lei, s-au aflat titlurile Transgaz Mediaș (TGN), care au scăzut cu 0,52%, până la prețul de 386,00 lei/acțiune. Indicele energetic BET-NG a coborât cu 0,87% sub referință, doar cu puțin sub media pieței.

O activitate de tranzacționare de aproxmativ 740.000 de lei, peste nivelurile obișnuite pe acest emitent, am consemnat pe titlurile Turbomecanica (TBM), care s-au depreciat cu 5,72%, până la prețul de 0,2800 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
fondul proprietatea
bvb
bursa
transgaz
turbomecanica