Bursa a închis în urcare ușoară; titlurile Carpatica și Oltchim au avansat cu peste14,7%

Bursa a închis în urcare ușoară; titlurile Carpatica și Oltchim au avansat cu peste14,7%
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 5 oct 2015

Bursa de la București a închis în creștere ușoară luni, pe un rulaj în scădere, sprijinit în principal de tranzacții cu acțiuni Banca Transilvania (TLV), Fondul Proprietatea (FP) și Romgaz (SNG).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Indicii de referință BET și BETPlus au crescut cu 0,05%, respectiv 0,09%. BET monitorizează evoluția celor mai lichide 10 companii, în timp ce BETPlus cuprinde cele mai tranzacționate 34 de acțiuni din piața reglementată, cu excepția SIF-urilor și a acțiunilor companiilor străine.

Tranzacțiile cu acțiuni au depășit cu puțin 13,32 milioane de lei, față de un rulaj de 18,7 milioane de lei consemnat în sesiunea de vineri.

Banca Transilvania a fost cel mai tranzacționat emitent, cu transferuri totale de aproape 4,1 milioane de lei, urmată de Fondul Proprietatea, cu un rulaj de 3,7 milioane de lei, și Romgaz, cu 1,59 milioane de lei.

Rulaje de peste 500.000 lei au fost înregistrate și cu titlurile Transgaz (TGN) și SIF Oltenia (SIF5). Acțiunile Transgaz au închis în scădere cu 0,76%, la 260 lei/unitate, în timp ce titlurile SIF Oltenia au pierdut 0,8% din valoare, la 1,738/unitate.

În sectorul bancar, acțiunile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) au încheiat sesiunea de luni la 0,148 lei/unitate, în urcare cu 14,73% față de referință și aproape de limita maximă admisă de BVB pentru o zi de tranzacționare, de 15%.

Tot cu o creștere de peste 14% a încheiat și combinatul chimic Oltchim (OLT). Titlurile companiei au avansat cu 14,84%, la 0,534 lei/unitate, însă pe un rulaj de numai 28.305 lei. Acțiunile Oltchim au revenit în ringul bursier miercuri după o suspendare de la tranzacționare de doi ani, în condițiile în care Curtea de Apel Pitești a aprobat planul de reorganizare al societății. Față de prețul inițial de 0,307 lei/acțiune de atunci, creșterea este de 73,94%.

Indicele BET FI, compus din cele cinci SIF-uri și Fondul Proprietatea, a coborât cu 0,07%, în condițiile în care patru din cele șase societăți financiare au închis pe roșu.

BET NG, care urmărește evoluția companiilor din sectorul energetic, a închis în creștere cu 0,31%, iar BET BK a urcat cu 0,26%. BET XT a închis în stagnare. BET XT reflectă evoluția primelor 25 de acțiuni românești în funcție de lichiditate, în timp ce BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de companii indiferent de țara de proveniență.

Pe principalele piețe europene, indicele Stoxx Europe 600 a avansat cu 2,9%, susținut de creșteri importante înregistrate de companiile de minerit și energetice. Titlurile grupului elvețian Glencore, cu activități în industria mineritului și a comerțului cu materii prime, au urcat cu 17%, după ce pe piețele asiatice au crescut cu până la 72% în contextul unor informații privind o posibilă vânzare de active pentru reducerea datoriilor.

În regiune, bursa de la Varșovia a închis în creștere cu 2,4%, piața de capital de la Praga a urcat cu 0,9%, iar bursa de la Budapesta cu 1,2%.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
bvb
inchidere