Bursa a trecut pe scădere; titlurile Banca Transilvania au coborât cu 1,7%

Bursa a trecut pe scădere; titlurile Banca Transilvania au coborât cu 1,7%
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 6 oct 2015

Bursa de la București a închis în scădere marți, întrerupând o serie de trei ședințe consecutive de creștere, pe un interes la tranzacționare în urcare ușoară, care a vizat în special titlurile Fondul Proprietatea (FP), Banca Transilvania (TLV) și BRD-Groupe Societe Generale (BRD), precum și acțiunile principalelor companii energetice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Indicii de referință BET și BETPlus au scăzut cu 0,97%, respectiv 0,91%. BET monitorizează evoluția celor mai lichide 10 companii, în timp ce BETPlus cuprinde cele mai tranzacționate 34 de acțiuni din piața reglementată, cu excepția SIF-urilor și a acțiunilor companiilor străine.

Schimburile de acțiuni au însumat 16,15 milioane de lei, în urcare de la 13,32 milioane de lei în sesiunea bursieră precedentă. Cifra include și două tranzacții deal în valoare totală de 987.500 de lei cu acțiuni SIF Transilvania (SIF3) și Albalact (ALBZ).

Fondul Proprietatea a revenit pe prima poziție în funcție de rulajul zilnic, cu transferuri totale de 3,67 milioane de lei, urmat de Banca Transilvania, cu un rulaj de 2,5 milioane de lei și BRD, cu puțin peste 2 milioane de lei. Titlurile FP au stagnat, în timp ce acțiunile Banca Transilvania și cele ale BRD au încheiat pe minus cu 1,69%, respectiv 1,32%.

Indicele BET FI, compus din cele cinci SIF-uri și Fondul Proprietatea, a coborât cu 0,17%.

În sectorul energetic, producătorul de gaze naturale Romgaz (SNG), cu capital majoritar de stat, a închis în scădere cu 0,66%, pe un rulaj de 1,65 milioane de lei.

Titlurile distribuitorului de energie electrică Electrica SA (EL) au coborât cu 1,52%, după transferuri de 1,45 milioane de lei, în timp ce acțiunile companiei de petrol și gaze OMV Petrom (SNP) au pierdut 1,64% din valoare, pe un rulaj de aproximativ 1 milion de lei.

Indicele de sector, BET NG, a închis în scădere cu 0,9%.

Acțiunile Oltchim au continuat să urce puternic și au închis pe plus cu 14,98%, la 0,614 lei/unitate, însă apetitul investitorilor a rămas scăzut, valoarea transferurilor de marți fiind de numai 51.820 de lei.

Titlurile Oltchim au revenit în ringul bursier miercurea trecută după o suspendare de la tranzacționare de doi ani, în condițiile în care Curtea de Apel Pitești a aprobat planul de reorganizare al societății. De la revenirea la tranzacționare, titlurile combinatului petrochimic au urcat cu 100%, ceea ce ar situa capitalizarea companiei la 210,7 milioane lei (47,57 milioane euro).

Indicele BET BK a coborât cu 0,43%, iar BET XT cu 0,83%. BET XT reflectă evoluția primelor 25 de acțiuni românești în funcție de lichiditate, în timp ce BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de companii indiferent de țara de proveniență.

Pe principalele piețe europene, indicele Stoxx Europe 600 a avansat pentru a treia zi consecutivă, în condițiile în care investitorii estimează că datele slabe privind evoluția economiilor din zona euro vor determina băncile centrale să mențină ratele dobânzilor de politică monetară la un nivel scăzut.

În regiune, bursa de la Varșovia a închis în creștere cu 0,7%, piața de capital de la Budapesta cu 0,5%, în timp ce bursa de la Praga a coborât cu 0,2%.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
bvb
inchidere