Bursa anunță tranzacții de peste jumătate de miliard de euro în luna în care România a devenit Piață Emergentă

Bursa anunță tranzacții de peste jumătate de miliard de euro în luna în care România a devenit Piață Emergentă
scris 12 oct 2020

Tranzacțiile cu acțiunile companiilor listate la Bursa de Valori București (BVB) au depășit jumătate de miliard de euro în septembrie anul acesta, în creștere cu peste 260% atât față de luna august din 2020 cât și față de septembrie anul trecut, când a fost publicată decizia FTSE Russell privind promovarea României la statutul de Piață Emergentă, începând cu 21 septembrie, a anunțat BVB. Lichiditatea medie zilnică a crescut în septembrie de 3,5 ori comparativ cu valoarea din august 2020 sau din septembrie 2019 și a depășit 25 de milioane de euro.

”Promovarea propriu-zisă a României la statutul de Piață Emergentă, potrivit clasificării furnizorului global de indici FTSE Russell, a avut efecte imediate pe bursa de la București. Începând cu 21 septembrie, România a devenit Piață Emergentă și a fost inclusă în mai mulți indici FTSE Russell dedicați piețelor emergente, iar pe parcursul lunii septembrie piața de capital din România a reușit mai mult decât o triplare a indicatorilor privind lichiditatea. Tranzacțiile cu acțiunile companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au depășit jumătate de miliard de euro luna trecută, ceea ce reprezintă o creștere cu peste 260% atât față de luna august a acestui an cât și față de septembrie anul trecut, când a fost publicată decizia FTSE Russell prin care se anunța promovarea României. Astfel, în septembrie, valoarea de tranzacționare pe segmentul de acțiuni a fost de 2,7 miliarde lei, echivalentul a 556 milioane euro. Spre comparație, în august, același indicator afișa un nivel de 747 milioane lei sau 154 milioane euro, iar în septembrie 2019 arată 726 milioane lei sau 153 milioane euro”, informează BVB.

La nivelul primelor nouă luni din acest an, pe Bursa de Valori București au avut loc tranzacții cu acțiuni în valoare cumulată de 9,64 miliarde lei sau 2 miliarde euro. Aproape 28% din aceste tranzacții au fost realizate numai în luna septembrie, scrie News.ro.

Un nou jucător - brandul Lăptăria cu Caimac a declanșat operațiunea de listare la bursă cu euroobligațiuni. \ CITEȘTE ȘI Un nou jucător - brandul Lăptăria cu Caimac a declanșat operațiunea de listare la bursă cu euroobligațiuni. "Sticlă în România - misiune imposibilă!"

Lichiditatea reflectată prin prisma valorii medii zilnice de tranzacționare s-a cifrat luna trecută la 123 milioane lei, echivalentul a 25,3 milioane euro. Comparativ cu luna anterioară, creșterea a fost de 245%, iar comparativ cu septembrie 2019 avansul a fost de 255%. Pe ansamblul primelor nouă luni, valoarea medie zilnică de tranzacționare a depășit 51,2 milioane lei sau 10,6 milioane euro.

„Promovarea României la statutul de Piață Emergentă a fost incontestabil un moment istoric, care a avut ecouri puternice nu doar în comunitatea de business sau în rândul clasei politice, ci și în rândul românilor obișnuiți. Sunt convins că mult mai mulți români au auzit acum de bursă și sperăm să-i și vedem făcând pași spre investițiile în valori mobiliare. Cifrele au întărit puternic semnificația aparte privind promovarea României la un nou statut. În același timp, este necesar să fim foarte tranșanți: acesta este efectul vizibil imediat, însă este esențial să avem așteptări realiste și să ținem cont de contextul intern și international în care trăim. Într-o lume iîn continuă schimbare, bursa se poziționează ca un reper și pilon esențial de finanțare a economiei. Companiile românești au arătat în acest an, mai mult decât oricând, că au capacitatea și determinarea de a a-și adapta modelul de business, iar noi am demonstrat, prin intermediul bursei, că le putem facilita accesul la capitalul vital funcționării chiar și în condiții de pandemie”, a declarat Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București.

Două companii românești, Banca Transilvania (TLV) – cea mai tranzacționată companie de la BVB – și Nuclearelectrica (SNN) – companie listată la bursă în care statul român e acționar majoritar – au îndeplinit criteriile necesare pentru a fi incluse, începând cu 21 septembrie, în indicii All-Cap dedicați Piețelor Emergente potrivit clasificării furnizorului global de indici FTSE Russell.

„Așa cum evidențele o arată, piața de capital din România a devenit mult mai atractivă și a fost inclusă, odată cu promovarea efectivă la statutul de Piață Emergentă, în indici ce au în componență companii cu o valoare totală de piață de aproximativ 50 de ori mai mare decât cele din categoria Piețelor de Frontieră. Promovarea României este un proces continuu, nu doar o etapă. Este elementul fundamental de care investitorii români ar trebui să țină cont. Prioritatea noastră este consolidarea acestui statut pe care l-am câștigat prin creșterea numărului de companii incluse în indicii Piețelor Emergente. Ambiția noastră este ca la următoarele evaluări să putem anunța că avem mai multe companii românești care vor putea face parte din acest univers investițional și suntem în dialog cu reprezentanții acestora pentru a implementa cele mai bune soluții pentru ca aceste includeri să devină realitate,” a spus Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori București.

Ca urmare a accederii României la statutul de Piață Emergentă prin includerea emitenților Banca Transilvania și Nuclearelectrica în indicii FTSE All-Cap, reprezentantivi pentru upgrade-ul la noul statut de piață, și alte companii românești listate la Bursa de Valori București pot beneficia de includerea în indicii piețelor emergente. Potrivit clasificării FTSE Russell, prima companie românească care a beneficiat de upgrade-ul pieței este TeraPlast (TRP). Alte companii românești vor putea face parte din indicii Piețelor Emergente pe măsură ce vor îndeplini criteriile de includere.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
piața emergentă