Bursa atinge un nou maxim al ultimilor 13 ani, tractată de acțiunile Nuclearelectrica. Explozii de preț ale unor titluri pe segmentul AeRO

Bursa atinge un nou maxim al ultimilor 13 ani, tractată de acțiunile Nuclearelectrica. Explozii de preț ale unor titluri pe segmentul AeRO

Sursa foto: Sai Chan / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 1 feb 2021

Debutul săptămânii de tranzacționare a fost favorabil la BVB, cu aprecieri consistente la nivelul celor mai tranzacționate acțiuni și cu aducerea unui nou instrument financiar în obligațiunile emis de Agricover.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După un sfârșit agitat al săptămânii precedente și un declin abrupt în sesiunea asiatică a contractelor furtures pe indicii bursieri americani, acțiunile au revenit pe o tendință pozitivă la deschiderea piețelor europene, mișcare ce s-a accelerat în prima parte a orarului de tranzacționare de la New York Stock Exchange.

Acesta este contextul în care și la BVB tabloul a fost în nuanțe de „verde aprins”. Titlurile Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu 4,15%, până la prețul de 21,35 lei/acțiune, pe cele mai mari transferuri ale zilei, de 6,22 milioane lei, și titlurile Conpet Ploiești (COTE) au avut un salt de 7,19%, până la prețul de 35,26 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,30 milioane lei.

Acțiunile Rompetrol Well Services cad la bursă după ce AGA a respins propunerea pentru un dividend mamut al finlandezilor de la KJK CITEȘTE ȘI Acțiunile Rompetrol Well Services cad la bursă după ce AGA a respins propunerea pentru un dividend mamut al finlandezilor de la KJK

Chiar dacă rulajul pieței de acțiuni a fost mai degrabă slab, de 35,84 milioane lei (7,35 milioane euro), piața a rătat bine sub aspectul dinamicii indicilor. Indicele compozit BET Plus a câștigat 0,82% și indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,83%, până la nivelul de 10.382,06 puncte, cea mai ridicată de la șocul bursier din 2008-2009 și până în prezent. Graficul lunar furnizat constant de Profit.ro arată de mai mult timp o tendință de atacare a maximelor istorice din 2007.

Bursa atinge un nou maxim al ultimilor 13 ani, tractată de acțiunile Nuclearelectrica. Explozii de preț ale unor titluri pe segmentul AeRO

Indicele energetic BET-NG chiar a supraperformat pieței, cu o apreciere de 1,22%, deși cel mai important titlu din structura sa, a avansat cu numai 0,50%, până la prețul de 0,4005 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,56 milioane lei.

Prin contrast, indicele financiar BET-FI a avut o evoluție mai atenuată, +0,18%, pentru o închidere la nivelul de 45.210,53 puncte. Acesta a fost tras în sus de creșterea cu 0,99%, până la prețul de 1,5250 lei/acțiune a titlurilor Fondul Proprietatea (FP), pe o activitate de 1,45 milioane lei. Emitentul a notificat piața că săptămâna trecută a achiziționat un număr de 3,85 milioane acțiuni proprii, pentru care a plătit suma de 4,86 milioane lei, în cadrul programului de răscumpărare aprobat de acționari.

5 companii de nota 10 pe o bursă cu multiple corijențe la capitolul comunicare CITEȘTE ȘI 5 companii de nota 10 pe o bursă cu multiple corijențe la capitolul comunicare

Acțiunea-fanion a bursei românești, cea a Băncii Transilvania (TLV), a fost în planul secund al pieței, cu tranzacții de numai 2,64 milioane lei. Cotația a urcat cu 0,65%, până la prețul de 2,3100 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 1,06%, până la prețul de 15,20 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,00 milioane lei.

Creșteri explozive am avut în piața AeRO. Listate vinerea trecută, titlurile companiei de securitate cibernetică SafeTech Innovations (SAFE) au avut un impuls de 30,00%, pe transferuri de 2,75 milioane lei, până la prețul de 31,20 lei/acțiune care conferă societății o capitalizare de piață de 97,50 milioane lei (20,01 milioane euro), de aproximativ 9 ori cifra de afaceri.

Pe același segment, în circumstanțele unui rulaj de 1,09 milioane lei, titlurile Norofert (NRF) au crescut cu 5,92%, până la prețul de 20,00 lei/acțiune, care aduce furnizorului de îngrășăminte o valoare de piață de 160,48 milioane lei (32,93 milioane euro).

Verdict din zona fondurilor de pensii românești: Suntem într-o bulă speculativă; bursa americană este decuplată de economia reală CITEȘTE ȘI Verdict din zona fondurilor de pensii românești: Suntem într-o bulă speculativă; bursa americană este decuplată de economia reală

Titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) au staționat la prețul de 0,4390 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,92 milioane lei. Prezențe inedite în top tranzacționare, cu schimburi însumând 1,63 milioane lei, titlurile Prebet Aiud (PREB) au câștigat 6,25%, până la prețul de 1,7000 lei/acțiune. Reperul unor transferuri de 1 milion de lei a mai fost depășit de titlurile Purcari Wineries (WINE) care au avansat cu 0,89%, până la prețul de 22,60 lei/acțiune.

Pe segmentul obligatar, sistemul Bursei a procesat tranzacția prin care a fost plasată emisiunea de obligațiuni în valoare de 40 milioane euro de Agricover Holding scadentă în anul 2026 (AGV26E). De asemenea, în piața secundară, titlurile de stat denominate în euro listate în decembrie și având maturitate în anul 2025 (R2512AE) au cumulat tranzacții de 31,82 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica