Bursa, în suferință. Mișcări minime, volume drastic reduse

Bursa, în suferință. Mișcări minime, volume drastic reduse

Sursa foto: Lext / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 25 feb 2019

În pofida unei zile pozitive pentru piețele de acțiuni europene, la BVB piața nu a avut puterea de a se desrpinde de reperele zilei precedente. Activitatea de tranzacționare a fost una la aproape o treime față de media anului trecut, acțiunile Romgaz au scăzut cu 2,2%, iar titlurile Alro au fost penalizate de investitori după rezultatele financiare dezamăgitoare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce lipsa de lichiditate a bursei românești este cronică? De ce companiile nu vin să se listeze? De ce nu avem o clasă de investitori de retail? Sunt întrebările obsedante care revin periodic de ani de zile și care au fost puse și astăzi la prima ediție a Summit-ul pieței de capital organizat de Bursa de Valori București. Simptomatică pentru relevanța problematicii a fost sesiunea de tranzacționare de astăzi.

La BVB, rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 17,60 milioane lei (3,70 milioane euro). În absența unor ordine consistente, nici piața nu a avut forța de a se desprinde de valorile de referință. Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,06%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,07%, până la nivelul de 7.772,07 puncte. Sub aspect tehnic, piața este într-o etapă de ezitare după respingerea din zona retragerii Fibonacci de 50% a întregului impuls descendent de la cumpăna dintre ani, dar cotația încă navighează deasupra mediilor mobile care desemnează tendința pe termen scurt (momentum), respectiv media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) și media mobilă simplă de 8 zile (SMA8), ceea ce înseamnă că impulsul pozitiv este intact.

Bursa, în suferință. Mișcări minime, volume drastic reduse

Impasul de la BVB este al pieței românești. Tendința a fost preponderent favorabilă în Europa, cu închideri „pe verde” ale indicilor continentali și regionali: +0,29% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,07% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,31% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,42% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,42% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,99% pentru indicele PX de la Praga.

La București, pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 8,92 milioane lei, s-au situat titlurile Băncii Transilvania (TLV) care au avansat cu 0,96%, până la prețul de 1,9000 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD) a închis cu 0,83%, peste referință, la prețul de 12,08 lei/acțiune, pe fondul volume echivalente cu 1,27 milioane lei.

Tranzacție: Primăria București cumpără 70 de apartamente în complexul Greenfield din Băneasa CITEȘTE ȘI Tranzacție: Primăria București cumpără 70 de apartamente în complexul Greenfield din Băneasa

Pe al 2-lea rulaj al zilei, de 1,43 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au suferit un recul de 2,22%, până la prețul de 30,80 lei/acțiune, trăgând în jos și indicele sectorial BET-NG care a subperformat pieței, cu un declin de 0,43%.

Prin contrast, indicele financiar BET-FI a avut o evoluție mai aproape de media pieței, -0,06% închizând la nivelul de 35.242,61 de puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP) a pierdut 0,22% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere al titlurilor sale fiind de 0,8900 lei/acțiune, într-o sesiune în care au adunat schimburi de 1,06 milioane lei.

Elefant Online se împrumută cu 9%. Retailerul va aduce în curând 1 milion de cărți pentru clienți. Peste jumătate din comenzi vin deja de pe telefonul mobil CITEȘTE ȘI Elefant Online se împrumută cu 9%. Retailerul va aduce în curând 1 milion de cărți pentru clienți. Peste jumătate din comenzi vin deja de pe telefonul mobil

De ce acțiunile listate în ultimii ani nu reușesc să se desprindă de valorile de listare sau chiar se tranzacționează sub acestea? Este o întrebare ridicată la Summit-ul organizat inclusiv prin contribuția companiei MedLife (M), venită în ringul bursier în decembrie 2018. Astăzi titlurile sale au fost, de asemenea, în suferință, depreciindu-se cu 0,73%, până la prețul de 27,30 lei/acțiune, pe transferuri de 1,23 milioane lei, peste media obișnuită a acestui emitent.

Tot tranzacții peste medie am consemnat pe 2 acțiuni ale căror companii au venit astăzi cu raportarea financiară preliminară anuale. Astfel, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au suferit un recul de 0,32%, până la prețul de 9,3800 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de aproximativ 807.000 de lei. Producătorul de energie nucleară a a păstrat dinamica bună a profitului net de la 9 luni, obținând un câștig net de 390,54 milioane lei, cu 27,40% mai mare decât cel de 306,54 milioane lei.

Pe contrasens, Alro Slatina (ALR) a raportat un declin de -36,23% al rezultatului net, care a coborât la 241,44 milioane lei, de la 378,61 milioane lei. Reacția pieței a fost negativă. Titlurile combinatului de aluminiu au scăzut cu 4,44%, până la prețul de 2,3700 lei/acțiune, pe o transferuri depășind numai cu puțin 421.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
medlife
fondul proprietatea
romgaz
alro