Model de faliment de stat. După Municipalitatea Timișoara, este rândul Primăriei orașului Siret să rateze o plată scadentă în contul obligațiunilor emise

Model de faliment de stat. După Municipalitatea Timișoara, este rândul Primăriei orașului Siret să rateze o plată scadentă în contul obligațiunilor emise

Sursa foto: Mikael Damkier / dreamstime.com

scris 21 feb 2019

Primăria orașului Siret este restantă cu 90.000 de lei la obligațiunile în valoare de 4 milioane lei listate la Bursa de Valori București. Emitentul motivează întârzierea prin faptul că adoptarea bugetului de stat pe anul în curs a fost amânată.

Un nou incident de plată pe piața de capital românească. Primăria orașului Siret a ratat plata integrală a cuponului semestrial scadent în octombrie. Emitentul a notificat astăzi piața cu privire la faptul că a a achitat numai dobânda aferentă cuponului de 54.800 de lei și 35.000 de lei din principalul aferent plății de 125.000 de lei.

Primăria Siret are o datorie neachitată deja scadentă de 90.000 de lei pe care își propune săo achite în termen de câteva săptămâni. „Întrucât orașul Siret se confruntă cu dificultăți în asigurarea resurselor financiare necesare pentru plata ratei scadente, datorate neaprobării bugetului de stat pe anul în curs, estimăm prelungirera perioadei de plată a retanțelor la rata XVIII de principal, în cuantum de 9.000 de lei, până la data de 10.03.2019”, spune notificarea de astăzi către Bursă.

SIF Transilvania propune repartizarea a mai puțin de jumătate din profitul net pe 2018 sub formă de dividende. Plata, la sfârșitul lunii octombrie CITEȘTE ȘI SIF Transilvania propune repartizarea a mai puțin de jumătate din profitul net pe 2018 sub formă de dividende. Plata, la sfârșitul lunii octombrie

Incidentul de plată este pentru emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,00 milioane lei, listată în anul 2009 și cu maturitate în martie 2028. Plățile sunt semestriale și următoarea scadență este pentru data de 19 aprilie 2019. Dobânda are o formulă care adună 1,5% mediei dintre indicii ROBID și ROBOR la 6 luni.

Tot toamna trecută, Municipalitatea Timișoara a avut o ratare de plată de 2,4 milioane de lei în contul celor 5 emisiuni ale sale listate la cota BVB, dar în decembrie a revenit cu plățile la zi. Percepția pe piața de capital este de stres la nivelul autorităților locale. „Oricum ar fi, e default”, declara pentru Profit.ro reprezentantul unui fond de investițioi activ la BVB.

Primăria Siret solicită creditorilor înțelegere. „În speranța că veți înțelege situația în care ne aflăm, că asigurăm că facem eforturi susținute pentru identiifcarea surselor financiare necesare plății și vă vom comunica în timp util orice modificare în situația financiară existentă”, spune comunicarea de astăzi.

viewscnt
Afla mai multe despre
timisoara
siret
bursa
bvb
obligatiuni