Bursa intră indecisă în perioada anunțării rezultatelor trimestriale

Bursa intră indecisă în perioada anunțării rezultatelor trimestriale
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 mai 2016

Într-un răstimp în care companiile vor începe raportările privind activitatea de primele trei luni ale anului, principalii indici de la BVB sunt blocați între minimele anului și maximul mișcării de recuperare din februarie-martie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele BET al celor mai tranzacționate titluri de la Bursa de Valori București s-a apreciat astăzi cu 0,35%, până la nivelul de 6.428,62 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a câștigat 0,32%. Situat la 953,92 puncte, acesta este cu 6,97% peste minimul la închidere al acestui an consemnat în 18 ianuarie și cu 5,63% sub maximul mișcării de revenire care s-a oprit la 1.010,83 puncte pe 18 martie.

„Corecțiile declanșate la începutul anului de temerile legate de o aterizare dură a economiei chineze, de preocupările privind încetinirea creșterii economice globale, precum și de prabușirea prețului petrolului care au adus scăderi pe piețele internaționale de acțiuni s-au temperat în ultima perioadă”, a explicat contextul pentru Profit.ro Alexandru Ilisie, Portofolio Manager Equity la OTP Asset Management.

El amintește că idicele BET era la finele lui aprilie cu aproximativ 6% mai jos față de începutul anului, într-un răstimp în care indicele WIG al Bursei de la Varșovia s-a apreciat cu peste 3%, iar indicele BUX de la Budapesta cu mai mult de 12%. „Următoarea perioadă va fi marcată de anunțarea rezultatelor financiare pe primul trimestru, ceea ce va contura trendul”, mai spune Ilisie.

La SIF Transilvania, directorul Mihai Fercală este de neclintit CITEȘTE ȘI La SIF Transilvania, directorul Mihai Fercală este de neclintit

Lichiditatea de astăzi de la BVB a fost puțin sub media perioadei, cu un rulaj de 22,74 milioane lei (5,06 milioane euro) al pieței de acțiuni. Pe primul loc în topul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 6,31 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV) care s-au apreciat cu 1,51%, până la prețul de 2,69 lei/acțiune.

Acestea au fost urmate de titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au coborât cu 0,67%, până la prețul de 0,738 lei/acțiune pe volume echivalente cu 4,68 milioane lei. În ansamblu, de altfel, indicele finanicar BET-FI, a pierdut astăzi 0,76%, până la valoarea de 26.099,88 puncte.

Fondul Proprietatea iese din acționariatul Romgaz înstrăinând și ultimul pachet de 5,85% din titluri CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea iese din acționariatul Romgaz înstrăinând și ultimul pachet de 5,85% din titluri

Indicele energetic BET-NG a urcat marginal (0,08%) peste referința de marți. Evoluția poate ar fi fost negativă fără revenirea din zona minimelor cu un ricoșeu de 1,76% al titlurilor Romgaz Mediaș (SNG), care au închis la prețul de 23,15 lei/acțiune pe transferuri de 3,51 milioane lei. Pe piața deal acest emitent a mai adunat schimburi de 1,93 milioane lei.

Ilisie amintește contextul: acțiunea Romgaz a pierdut aproximativ 8% în luna aprilie, o mișcare antrenată de plasamentul prin care Fondului Proprietatea a vândut un pachet de 5,85% din companie la un preț cu 7,9% sub cel din piață din momentul anunțului. Ulterior cotația a coborât chiar și sub prețul ofertei de 24 lei/acțiune, ieri atingând un minim intraday de 22,45 lei/acțiune, situat cu numai 3 pași de cotare peste minimul istoric la închidere de 22,30 lei/acțiune. Managerul de portofoliu de la OTP punctează că randamentul net al dividendului brut de 2,70 lei/acțiune în zona de 11% este al doilea dintre companiile din componența indicelui BET.

O poveste câștigătoare pentrui investitori este cea de la Transgaz (TGN), unde acționarul majoritar Ministerul Economiei a solicitat creșterea dividendului la 27,61 lei/acțiune, de la 21,24 lei/acțiune. Astăzi titlurile transportatorului de gaze naturale au staționat pe nivelul de preț de 271,00 lei/acțiune pe un rulaj depășind doar cu puțin 520.000 de lei. Tot pe referința ședinței anterioare, de 12,22 lei/acțiune, însă pe tranzacții de 1,84 milioane lei, s-au menținut și titlurile Electrica (EL).
 

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
romgaz
alexandru ilisie
otp
fondul proprietatea
transgaz
bvb
bursa