Bursa revine pe verde, contrar evoluției din restul Europei

Bursa revine pe verde, contrar evoluției din restul Europei

Foto dreamstime.com

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 18 oct 2023

Bursa de la București a întrerupt un declin de două zile și a închis “pe verde”, contrar evoluției din restul Europei, unde îngrijorările legate de tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu au trimis majoritatea indicilor bursieri în teritoriu negativ.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acțiunile românești rămân în contrasens cu piețele de capital dezvoltate. Indicele Stoxx Europe 600, care urmărește evoluția celor mai mari companii din 17 state europene, s-a corectat cu 1,05% miercuri, în contextul în care escaladarea violențelor din Fâșia Gaza a afectat negativ sentimentul investitorilor. Cotațiile petrolului au crescut.

În regiune, referința WIG20 de la Varșovia a avut un recul de 1,1%, după două sesiuni în care s-a apreciat puternic, pe fondul optimismului declanșat de câștigarea alegerilor parlamentare de către Opoziție. Indicele reprezentativ de la Praga s-a depreciat cu 0,25%, în timp ce indicele BUX de la Budapesta a închis aproape de nivelul înregistrat marți.

După mulți ani, Alro semnează din nou cu Airbus CITEȘTE ȘI După mulți ani, Alro semnează din nou cu Airbus

Indicele BET de la București a avut o traiectorie divergentă și a urcat cu 0,51%, până la 14.190,12 puncte, susținut de acțiunile financiar-bancare.

Rulajul pieței de acțiuni a revenit în zona valorii de 77 milioane de lei (15,5 milioane euro) în care a început săptămâna.

Banca Transilvania (TLV) a fost cel mai tranzacționat emitent astăzi, cu transferuri de 20,6 milioane de lei și un avans de 0,45% la nivelul acțiunii, până la prețul de 22,4 lei.

Transferuri semnificative au mai fost consemnate pe acțiunile Hidroelectrica (H2O) și Fondul Proprietatea (FP), ambele cu rulaje de peste 14 milioane de lei, precum și pe titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) și Romgaz (SNG), care au făcut obiectul unor schimburi de peste 6 milioane de lei fiecare.

Acțiunile FP s-au apreciat cu 2,5%, împingând indicele BET-FI cu circa 0,9% peste referința de marți.

În sectorul energetic, indicele BET-NG a urcat cu 0,2%, avansul fiind frânat de deprecierea acțiunilor Hidroelectrica (-0,43%) și Nuclearelectrica (SNN,-0,22%).

 

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
actiuni bvb
bursa bucuresti