Bursa românească începe săptămâna în declin. Lipsește susținerea la cumpărare

Bursa românească începe săptămâna în declin. Lipsește susținerea la cumpărare

Sursa foto: Maciek905 / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 2 iul 2018

În contextul unui rulaj de numai 20 milioane lei al pieței de acțiuni, indicii principali de la BVB au pierdut cu puțin peste 0,8%. Ordine în valoare de aproape 400.000 de lei în prima zi a ofertei de vânzare de la Alro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Fără suflu pe piața românească de capital. Mișcarea de revenire inițiată la sfârșitul săptămânii trecute a fost frântă astăzi, cu o mișcare negativă, indicele compozit BET Plus pierzând 0,82%. La debut, indicii se situau peste referință, însă declinul a început chiar din prima oră de tranzacționare, pentru ca ulterior indicii să „lâncezească” în cea mai mare parte a sesiunii, un nou impuls descendent mai fiind doar în ultimele minute de tranzacționare, așa cum se vede pe graficul atașat care surprinde evoluția intraday a indicelui BET.

Bursa românească începe săptămâna în declin. Lipsește susținerea la cumpărare

Nici piețele externe nu au fost de ajutor. Investitorii au avut mai degrabă aversiune față de activele de risc. A subperformat pieței, cu un recul de 0,76%, indicele WIG20 de la Varșovia într-o zi în care Comisia Europeană a deschis un nou caz împotriva Poloniei din cauza schimbărilor de la Curtea Supremă despre care criticii sunt că subminează independența justiției și a statului de drept.

A fost, însă, în ansamblu o zi negativă pentru bursele europene, așa cum o indică și tabloul Bloomberg: -0,69% pentru indicele Euro Stoxx 50, -1,17% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,88% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,55% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,72% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,59% pentru indicele PX de la Praga.

Veste încă și mai proastă pentru bursă decât reducerea schemei fondurilor de pensii. Cotațiile de pe piața titlurilor de stat implică o reașezare a prețurilor acțiunilor CITEȘTE ȘI Veste încă și mai proastă pentru bursă decât reducerea schemei fondurilor de pensii. Cotațiile de pe piața titlurilor de stat implică o reașezare a prețurilor acțiunilor

La București, piața a dat înapoi. Indicele BET a coborât cu 0,83%, până la nivelul de 8.020,17 puncte. Este în primul rând rezultatul lipsei de susținere la cumpărare, rulajul pieței de acțiuni fiind de numai 19,97 milioane lei (4,28 milioane euro). Din punct de vedere tehnic, indicele raliul de săptămâna trecută a fost respins de media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul de mai jos.

Bursa românească începe săptămâna în declin. Lipsește susținerea la cumpărare

În ansamblu, ședința a fost mai „roșie” decât o surprinde indicele întrucât cele mai lichide titluri ale zilei au cumulat transferuri de peste 1%. Astfel, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au corectat cu 1,34%, până la prețul de 36,85 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții, de 5,38 milioane lei. Un declin de o amplitudine încă și mai mare, de 2,13%, l-au suferit titlurile Trangaz (TGN), care au închis la prețul de 321,00 lei/acțiune o sesiune în care a însumat schimburi de 1,43 milioane lei.

Acestea au tras în jos indicele energetic BET-NG, care a avut un recul în linie cu media pieței, de 0,79%. Totuși, cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP), a câștigat 0,62% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere fiind de 0,3225 lei/acțiune, într-o zi în care transferurile s-au cifrat la 1,38 milioane lei.

Acțiunile celei mai relevante companii petroliere românești au mers pe contrasens față de cotațiile internaționale ale petrolului, care s-au corectat sever după avansul susținut de săptămâna trecută. Prețul țițeiului de tip Brent a coborât la Londra către reperul de 78,00 dolari/baril după un mesaj peste week-end al președintelui american Donald Trump. „Tocmai am vorbit cu Regele Salman al Arabiei Saudite și i-am explicat că, urmare a turbulențelor și disfuncținalităților din Iran și Venezuela, îi cer ca Arabia Saudită să majoreze producția poate chiar cu 2 milioane de barili, pentru a recupera diferența... Prețurile sunt prea sus! A fost de acord!”, suna mesajul de pe Twitter al lui Trump.

Tranzacții de peste 5 milioane lei pe acțiunile bancare

La BVB, peste un sfert din activitatea de tranzacționare a fost susținută de acțiunile bancare. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 1,25%, până la prețul de 2,3700 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,19 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a coborât cu 1,98%, până la prețul de 12,86 lei/acțiune, cu 4 pași de cotare sub ultima valoare de tranzacționare a anului trecut, de 12,90 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,20 milioane lei.

Tranzacție de tip deal de 1 milion de lei pe acțiunile Fondul Proprietatea

Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au suferit un recul de 0,45%, până la prețul de 0,8800 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,61 milioane lei în piața reglementată. Este un declin în linie cu cel de 0,40% al indicelui BET-FI, care a închis la nivelul de 37.535,43 puncte. Tot pe titlurile Fondului a fost realizată și sigura tranzacție specială din piața deal, în valoare de 1,04 milioane lei.

Emitentul a anunțat la finele sesiunii de tranzacționare că a prelungit pentru data de 29 iunie 2020 facilitatea de credit de la BRD Groupe Société Générale care are o nouă valoare maximă angajantă de 400,00 milioane lei.

Au ajuns primii bani pe oferta Alro

Lichiditatea ar putea fi mâncată parțial și de oferta publică de vânzare derulată pentru aproape 54% din acțiunile Alro Slatina (ALR) de acționarii majoritari Vimetco și Conef. Deschisă până la data de 16 iulie, operațiunea de piață a strâns pe segmentul de retail 23 de ordine pentru aproape 64.000 de acțiuni, valoarea acestor plasamente ridicându-se la aproximativ 394.000 de lei.

Pe piața reglementată, schimburile s-au cifrat la aproximativ 716.000 de lei, iar ultimul schimb s-a realizat la prețul de 4,20 lei/acțiune. Dacă oferta de vânzare de la Alro s-ar închide la acest preț, valoarea acesteia s-ar ridica la 1,61 miliarde lei (345,83 milioane euro), iar capitalizarea de piață ar fi de 3,00 miliarde lei (642,99 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
banca transilvania
bvb
brd. omv petrom
trangaz
polonia
bursa
fondul proprietatea