Bursa românească – la a 5-a sesiune consecutivă de creșteri

Bursa românească – la a 5-a sesiune consecutivă de creșteri
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 12 sep 2023

Doborârea reperului tehnic al maximelor din ianuarie 2022 a antrenat cumpărătorii din piață.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Impuls puternic ascedent la Bursa de Valori București. Indicele BET are o spargere a rezistenței oferite de precedentul maxim istoric ce este ca la carte: secvență de mai multe ședințe pozitive, tractare de către cei mai lichizi echitenți, volume sporite, aprecieri generalizate chiar și pe emitenții de plan-secund.

Indicele BET a mai câștigat în ultima ședință 0,77%, până la nivelul de 14.094,91 de puncte, fiind deja la a 5-a sesiune consecutivă cu închidere „pe verde”, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa românească – la a 5-a sesiune consecutivă de creșteri

Chiar dacă nu este neapărat un entuziasm la nivelul sentimentului comparabil cu cel din anii 2005-2007, participanții vin în piață și aceasta se resimte la nivelul lichidității. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 51,38 milioane lei (10,34 milioane euro), la niveluri aproape triple față de cele din prima anului, la acest lucru având o contribuție și titlurile Hidroelectrica (H20), ce au cumulat transferuri de 8,11 milioane lei, pe fondul unui avans de 0,18% al cotației, până la nivelul de 114,30 lei/acțiune.

Simtel Team, care a montat un sfert din puterea instalată de centrale fotovoltaice a României, raportează creșteri explozive ale afacerilor și câștigurilor CITEȘTE ȘI Simtel Team, care a montat un sfert din puterea instalată de centrale fotovoltaice a României, raportează creșteri explozive ale afacerilor și câștigurilor

Cele mai mari tranzacții ale zilei, de 11,70 milioane lei, s-au consemnat pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au urcat cu 1,33%, până la prețul de 22,80 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 0,67%, până la prețul de 14,96 lei/acțiune, în condițiile unor schimburi însumând 3,37 milioane lei.

Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au câștigat 1,28%, până la prețul de 0,3955 lei/acțiune, pe a 3-a activitate a ședinței, de 5,21 milioane lei, mișcare de amplitudine apropiată cu cea a indicelui fondurilor alternative de investiții BET-FI ce a urcat cu 1,59%, până la nivelul de 52.257,28 de puncte.

EXCLUSIV Guvernul a renunțat la intenția de a înjumătăți cotele de impunere asupra câștigurilor la bursă, din transferul titlurilor de valoare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul a renunțat la intenția de a înjumătăți cotele de impunere asupra câștigurilor la bursă, din transferul titlurilor de valoare

O evoluție mai atenuată, +0,58%, a avut-o indicele energetic BET-NG. Din structura acestuia, titlurile producătorilor au avut aprecieri pe linie: +1,40%, până la prețul de 0,5790 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), care au adunat tranzacții de 4,24 milioane lei, 0,82%, până la prețul e 42,90 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz (SNG), ce au cumulat volume echivalente cu 3,23 milioane lei, și +0,21%, până la prețul de 46,85 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN), ce au întrunit un rulaj de 2,05 milioane lei.

Schimburi relevante, însumând 4,24 milioane lei, am mai înregistrat pe titlurile Transport Trade Services (TTS), care au crescut cu 0,48%, până a prețul de 21,00 lei/acțiune care conferă transportatorului fluvial care este mare câștigător al tranzitului cerealelor ucrainiene o capitalizare bursieră de 1,26 miliarde lei (254,68 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica