CONFIRMARE “Taurii” consolidează redutele castigate pe noul maxim al indicelui BET

CONFIRMARE “Taurii” consolidează redutele castigate pe noul maxim al indicelui BET

Sursa foto: Tanadet Mukkathrap | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 sep 2023

Având catalizator în acțiunile bancare și cele ale producătorilor de gaze naturale, bursa românească atinge noi „culmi”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

A fost nevoie de aproape un deceniu și jumătate pentru ca indicele BET al Bursei de Valori București să revină la maximele istorice din anul 2007, dinainte de criza financiară. De data aceasta, vârful atins înainte de șocul invaziei ruse în Ucraina a fost recuperat în numai 19 luni.

Indicele celor mai lichide acțiuni românești a urcat în ultima sesiune cu 1,35% și – la nivelul de 13.987,44 de puncte – a lăsat și mai mult în urmă recordul din ianuarie 2022 pe care îl depășise la finalul săptămânii trecute.

CONFIRMARE “Taurii” consolidează redutele castigate pe noul maxim al indicelui BET

Mișcarea are credibilitate fiind susținută nu numai de acțiuni a căror date de evaluare fundamentală lasă spațiu de creștere, dar și de forța impulsului tehnic pe care Profit.ro l-a semnalat încă de la finele lunii trecute. Participarea este, de asemenea, bună. Rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 68,67 milioane lei (13,83 milioane euro), fiind în același timp bine distribuit în adâncime. Nu mai puțin de 11 simboluri au depășit un nivel al schimburilor de 1 milion de lei, dacă includem și titlurile One United Properties (ONE), protagonistele celui mai mare transfer de pe segmentul deal, cu o valoare de 4,58 milioane lei.

ULTIMA ORĂ Ministerul Finanțelor a renunțat la intenția de a impozita veniturile din dobânzi la titluri de stat - surse Profit.ro CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ministerul Finanțelor a renunțat la intenția de a impozita veniturile din dobânzi la titluri de stat - surse Profit.ro

În piața reglementată, cel mai mare interes a existat pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV) care au urcat cu 2,74%, până la prețul de 22,50 lei/acțiune, pe tranzacții de 14,63 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 1,36%, până la prețul de 14,86 lei/acțiune, pe o activitate de 1,34 milioane lei.

Tot la capitolul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au câștigat 1,17%, până la prețul de 0,3905 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 7,17 milioane lei, favorizând și un avans de 0,42%, până la nivelul de 51.437,43 de puncte a indicelui de profil BET-FI.

EXCLUSIV Guvernul a renunțat la intenția de a înjumătăți cotele de impunere asupra câștigurilor la bursă, din transferul titlurilor de valoare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul a renunțat la intenția de a înjumătăți cotele de impunere asupra câștigurilor la bursă, din transferul titlurilor de valoare

Celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor de pe segmentul de energie și utilități, a închis cu 0,83% peste referință. Din structura sa, titlurile producătorilor de gaze naturale au avut mișări în linie cu media pieței: +1,07%, până la prețul de 42,55 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz (SNG), ce au întrunit cea de-a 2-a lichiditate a zilei, în echivalent 8,73 milioane lei, și +1,24%, până la prețul de 0,5710 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP) ce au cumulat transferuri de 3,40 milioane lei.

O evolușie ceva mai atenuată, +0,26%, până la prețul de 114,10 lei/acțiune, au avut titlurile Hidroelectrica (H2O), care au însumat schimburi de 7,17 milioane lei, în timp ce titlurile Nuclearelectrica (SNN) chiar s-au corectat cu 0,43%, până la prețul de 46,75 lei/acțiune, pe o activitate de 1,14 milioane lei.

Ascendia – cel mai bun semestru din istoria companiei CITEȘTE ȘI Ascendia – cel mai bun semestru din istoria companiei

Au supraperformat pieței, cu un salt de 3,47%, până la prețul de 20,90 lei/acțiune, titlurile Transport Trade Services (TTS), propulsate de un reultat semestrial foarte bun în contextul în care liderul transportului fluvial de la Dunărea de Jos este unul din beneficiarii tranzitului cerealelor ucrainiene. Dacă pe segmentul regular, titlurile companiei au cumulat volume echivalente cu 3,06 milioane lei, în piața deal a contabilizat o tranzacție specială cu o valoare de 1,36 milioane lei.

În rest, reperul unui rulaj de 1 milion de lei a mai fost depățit de 2 simboluri cu închideri divergente: +2,10%, până la prețul de 9,71 lei/acțiune, pentru titlurile Electrica (EL) și -0,22%, până la prețul de 4,5350 lei/acțiune, pentru titlurile MedLife (M).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica