Bursa se reaprinde. Maximele anului sunt atacate pe volume

Bursa se reaprinde. Maximele anului sunt atacate pe volume

Sursa foto: Sai Chan / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 iun 2019

Indicii principali de la BVB au câștigat aproape 0,6% într-o ședință care a avut în BRD și Electrica protagoniste inedite. „Piața este pozitivă”, spune un broker care se referă atât la tendința de creștere, cât și la valorile ridicate de tranzacționare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Încă din luna mai investitori activi la Bursa de Valiori București au escaladat cotațiile către noi maxime ale acestui an, anulând integral întreaga distanță a picajului de la cumpăna dintre ani, antrenat de așa-numita „taxă pe lăcomie”. „Taurii” care au împins piața în sus au avut susținere la slabă, iar volumele au întârziat să vină. Exista o timiditate, iar cei mai mulți investitori s-au îndoit de sustenabilitatea impulsului ascendent.

Următorul atac pe maxime, din ultimele 2 săptămâni, a raliat mai mulți participanți, iar creșterile sunt pe volume. „Este o piață lichidă”, a declarat pentru Profit.ro Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani. Rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 82,27 milioane lei (17,42 milioane euro) și, lucru mai rar la BVB, nu mai puțin de 4 emitenți au adunat schimburi de pesdte 10 milioane lei.

Hidroelectrica și-a numit un nou Directorat cu “expunere sindicală și politică” pe 4 ani: Nicolae Badea a fost reconfirmat în funcția de președinte și CEO. Unul dintre obiective - listarea la bursă CITEȘTE ȘI Hidroelectrica și-a numit un nou Directorat cu “expunere sindicală și politică” pe 4 ani: Nicolae Badea a fost reconfirmat în funcția de președinte și CEO. Unul dintre obiective - listarea la bursă

Pe primul loc în clasamentul transferurilor, cu sume de 17,19 milioane lei concetrate în piața reglementată, s-au situat titlurile a BRD Groupe Société Générale (BRD), care s-au apreciat cu 1,68%, până la prețul de 12,10 lei/acțiune. Pe același emitent, s-a efectuat și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de 5,97 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), a urcat cu 0,65%, până la prețul de 2,3250 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 12,72 milioane lei. La respectiva cotație, capitalizarea bursieră a instituției de credit se ridică la 11,19 miliarde lei (2,37 miliarde euro), însă intraday a fost testat chiar și un nou maxim al acestui an, de 0,3450 lei/acțiune. Murgoci de la Estinvest spune că primele 2 ore de tranzacționare, nu au mai fost ordine de cumpărare robuste, iar piața s-a relaxat. Către a 2-a parte a orarului de la BVB au apărut vânzătorii, dornici să marcheze câștiguri după avansul susținut al acțiunilor de la acest început de iunie.

La Transgaz pică dividendul mare „al lui Dragnea” și trece dividendul mic „al statului paralel”. Acțiunile companiei scad la bursă. Avertisment că statul ar putea ieși din era dividendelor „generoase” CITEȘTE ȘI La Transgaz pică dividendul mare „al lui Dragnea” și trece dividendul mic „al statului paralel”. Acțiunile companiei scad la bursă. Avertisment că statul ar putea ieși din era dividendelor „generoase”

Acțiunile bancare au tractat în sus piața, iar indicele compozit BET Plus a câștigat 0,59%. O dinamică apropiată, +0,59%, a avut-o și indicele reprezentativ BET care a închis la nivelul de 8.633,12 de puncte. Din punct de vedere tehnic, tendința pozitivă este puternică, indicele acțiunilor lichide românești avansând susținut de media mobile exponențială de 5 zile (EMA5) pe care a testat-o în precedentele 2 sesiuni.

Bursa se reaprinde. Maximele anului sunt atacate pe volume

Piața a fost favorizată și de închiderile “pe verde” ale indicilor europeni: +0,43% indicele Euro Stoxx 50, +0,31% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,48% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,92% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,57% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,18% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,25% pentru indicele indicele PX de la Praga. Un val de vânzări pe bursele mari s-a precipitat abia după închiderea pieței românești.

Indicele energetic a surmontat ajustarea ex-dividend a acțiunilor Nuclearelectrica

Pe al 2-lea rulaj al zilei, de 15,58 milioane lei, titlurile Electrica (EL) și-au continuat parcursul de revenire, cu un avans de 0,44%, până la prețul de 11,40 lei/acțiune. Este o dinamică nu departe de cea a indicelui sectorului energetic BET-NG care a urcat cu 0,30%. Cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP), a câștigat 0,64% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere al titlurilor sale fiind de 0,3950 lei/acțiune într-o sesiune în care au adunat schimburi de 11,47 milioane lei.

Pe același segment al acțiunilor din energie, titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au corectat ex-dividend cu 8,36%, până la prețul de 10,96 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,72 milioane lei, iar titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au apreciat cu 0,93%, până la prețul de 32,60 lei/acțiune, pe transferuri de 2,39 milioane lei.

Salt de 10% pentru acțiunile Bittnet Systems, dar greu pe deal pentru căruța rămasă în urmă a acțiunilor Digi

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 0,49%, până la prețul de 1,02 lei/acțiune, pe un rulaj de 8,84 milioane lei. Este o evoluție în linie cu aprecierea de 0,40%, până la nivelul de 38.079,08 puncte a indicelui financiar BET-FI.

Interes reflectat în tranzacții peste media obișnuită pentru respectivii emitenți am consemnat pe titlurile Bittnet Systems (BNET) și Digi Communications (DIGI). Astfel, pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO, titlurile Bittnet au avut un salt de 9,60%, până la prețul de 2,1700 lei/acțiune pe fondul unor schimburi de aproximativ 513.000 de lei.

Prin contrast, pe volume echivalente cu aproximativ 673.000 de lei, titlurile Digi și-au continuat parcursul de revenire cu un avans modest, de 0,37%, până la prețul de 27,40 lei/acțiune. Respectiva cotație încă este cu 31,50% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice de listare derulată în mai 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica
marcel murgoci
estinvest