Bursa, tranzacții la cota de avarie, cu puțin peste 2 milioane euro

Bursa, tranzacții la cota de avarie, cu puțin peste 2 milioane euro
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 aug 2016

Cel mai lichid emitent de astăzi la BVB abia a însumat transferuri de 2,40 milioane lei, într-o sesiune cu rulaj la jumătate față de zilele precedente, deja caracterizate de o activitate de tranzacționare redusă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Activele de risc au avut astăzi „combustibil” de la Banca Angliei, care a redus dobânda la 0,25% și a anunțat exinderea programului de achiziții de titluri de stat din piața secundară. Nu întâmplător, în perspectiva acestor stimuli, indicele FTSE100 al Bursei de la Londra a crescut cu 1,52%, tractând după el indicii CAC40 de la Paris și DAX de la Frankfurt, cu aprecieri de 0,41% și, respectiv 0,48%.

Ziua „verde” s-a transpus și la Bursa de Valori București, unde indicele BET a urcat cu 0,62%, până la nivelul de 6.707,50 puncte, iar indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,59%. Este un avans care nu a fost acompaniat de volume. Rulajul pieței de acțiuni a fost unul dintre cele mai scăzute din acest an, de 9,32 milioane lei (2,09 milioane euro). „Din nefericire, lichiditatea se menține scăzută”, a declarat pentru Profit.ro Marcel Murgoci, director de tranzacționare la SSIF Estinvest Focșani.

Peste 100 fonduri de investiții vor fi supuse unui test de stres de către ASF. Ce va fi verificat CITEȘTE ȘI Peste 100 fonduri de investiții vor fi supuse unui test de stres de către ASF. Ce va fi verificat

Pe segmentul deal, tranzacțiile speciale au lipsit. În piața reglementată, cele mai mari volume, echivalente cu 2,40 milioane lei, le-am consemnat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), care după corecțiile de la anunțul ofertei de accelerare a programului de răscumpărări pentru un număr 575 milioane titluri, au avut astăzi o revenire consistentă, de 1,58%, la prețul de 0,773 lei/acțiune.

Cotația de închidere de astăzi este cu 8,19% sub prețul ofertei de 0,842 lei/acțiune. Investitorii iau în calcul că oferta este limitată și nu știu cât vor putea subscrie, explică Murgoci. El spune că oferta a venit la un preț apropiat valorii nominale, ceea ce a fost în așteptările pieței. Surprinzător ar fi fost abia dacă ar fi venit mult sub valoarea nominală sau peste acest reper.

Interlocutorul nostru mai ridică o problemă: „Este interesant ce se va întâmpla după ofertă.” El atrage atenția că tendința de apreciere din iulie a fost imprimată exact de accelerarea răscumpărărilor, iar pentru menținerea atractivității și implicit a cotațiilor la valori ridicate ar fi nevoie de noi știri pozitive.

Povestea intraday a tranzacțiilor cu titluri ale Băncii Transilvania

Pe locul 2 în topul rulajelor, cu schimburi de 1,87 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au depreciat cu 1,11%, până la prețul de 2,22 lei/acțiune. Activitatea de tranzacționare a fost impulsionată de un ordin mai ridicat, spune Murgoci. Explică evoluția intraday. Cotația s-a regăsit în prima parte a orarului de tranzacționare de la BVB în jurul maximului zilei de 2,24 lei/acțiune, pentru a intra într-un declin ușor care s-a accelerat printr-un ordin de peste 100.000 de titluri care a venit la ora 16:41. „A ras piața”, spune reprezentantul Estinvest, precizând că așa a fost atins minimul de 2,20 lei/acțiune, fără ca întreaga cerere să fi fost îndestulată. „Din acel moment, piața a devenit mai animată pe TLV”, a mai spus Murgoci. El menționeată transferuri cu peste 140.000 de acțiuni ale băncii în ultima oră de tranzacționare.

Cele mai importante aprecieri, pe titlurile sectorului energetic

Al 3-lea rulaj al zilei, de 1,10 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Electrica (EL) care s-au apreciat marginal, cu 0,15%, până la prețul de 13,20 lei/acțiune. Tot de la categoria titlurilor energetice, al căror indice BET-NG s-a apreciat cu 0,76%, Murgoci menționează creșterile de 1,75% și 1,19% pe titlurile Transgaz (TGN) și, respectiv Transelectrica (TEL).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
fondul proprietatea
bvb
bursa
marcel murgoci
estinvest focsani
electrica