Bursele europene au închis în scădere după atacul terorist din Barcelona

Bursele europene au închis în scădere după atacul terorist din Barcelona
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 18 aug 2017

Acțiunile europene au închis în scădere vineri, cel mai mare declin fiind consemnat de companiile din industria turismului și operatorii aerieni. Veniturile acestora riscă să fie diminuate de scăderea numărului de turiși după atacul terorist care a avut loc ieri în Barcelona, soldat cu moartea a cel puțin 13 persoane și rănirea altor peste 100, printre care și trei români.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“După cum am văzut în Europa în ultimii ani, aceste atrocități afectează turismul și vor lovi în câștigurile compniilor aeriene. Investitorii sunt îngrijorați că numărul de clienții va scădea în perioada următoare a anului”, spune Neil Wilson, analist senior la ETX Capital.

Indicele pan-european Stoxx Europe 600 a pierdut vineri circa 0,7%, recuperând totuși, parțial, din pierderile înregistrate în prima parte a ședinței bursiere. Bursa de la Madris a închis în scădere cu 0,6%, la fel ca cea de la Paris, în timp ce bursa de la Frankfurt a pierdut doar 0,3%. La Londra, declinul bursier a fost de 0,9%.

Per ansamblu, acțiunile europene din turism, surprinse de indicele Stoxx Europe Travel&Leisure au pierdut 1,5% în ședința de astăzi, cele mai pronunțate scăderi fiind înregistrate de operatorii aerieni. 

Acțiunile Air France-KLM au scăzut cu 1,6%, cele ale easyJet au scăzut cu 0,9%, iar Ryanair a avut un declin de 2%, la fel ca International Consolidated Airlines Group, părintele British Airways.

În rândul operatorilor din turism, acțiunile TUI au pierdut aproape 1%. Lanțul spaniol de hoteluri Melia Hotels International a coborât cu aproape 2% pe bursa de la Madrid.

“Atacul terorist din Spania ne-a reamintit tuturor că ISIS este în continuare activ. Investitorii s-au îndreptat din nou către siguranța oferită de yen și aur”, spune Konstantinos Anthis, analist la ADS Securities.

Joi, în jurul orei locale 17 (18 ora României), o furgonetă albă a lovit mulțimea pe bulevardul Ramblas, unul dintre cele mai frecventate bulevarde din Barcelona.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni
bursa
barcelona
atac
teroristi
terorist
turism
operatori aerieni